BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán grúziai utazást tervez a választások után

A magyar miniszterelnök a tervek szerint hétfőn érkezik Tbiliszibe. Október 29-én hivatalos köszöntő ünnepséget tartanak Orbán számára, majd zártkörű találkozókat és sajtótájékoztatót fognak összehívni. Orbánt egy magyar kormánydelegáció kíséri, többek között Szijjártó Péter külügyminiszter is ott lesz.

Orbán Viktor magyar kormányfő már most hétfőn Georgiába utazik az ügyben jártasak szerint a kaukázusi köztársaságban nagy geopolitikai téttel járó választások után - közöltea Bloomberg. A georgiai kormány szóvivője viszont azt írta, a magyar miniszterelnököt október 29-én tervezik ünnepélyes keretek között fogadni.

A kormányzó Grúz Álom párt alapítója, Bidzina Ivanisvili (középen) és Irakli Kobakhidze (jobbra) grúz miniszterelnök a párt székházában tartott ünnepségén, miután 2024. október 26-án Tbilisziben a parlamenti választások során bejelentették az exit poll-okat. Fotó: AFP

A kormányzó Grúz Álom párt nyerte a szavazást, amelyet az ellenzők szerint meghamisítottak. A nemzetközi megfigyelők több hiányosságra is rávilágítottak. Orbán Viktor, aki az Európai Unió soros elnöki tisztét tölti be, sietve gratulált a Georgian Dreamnek az X közösségimédia-platformon.

Magyarország miniszterelnökének ez év eleji látogatásai amelyek során találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Donald Trump volt amerikai elnökkel, feldühítették az EU egyes vezetőit, akik azt akarták hangsúlyozni, hogy nem őket képviseli az olyan késekről folytatott tárgyalásokon, mint a háború Ukrajnában. Orbán Viktor tárgyalásai után viszont megtört a jég és több megbeszélés is elindultarról, miként lehetne a békekötésig jutni.

Misha Peikrishvili, a grúz miniszterelnök sajtóreferense megerősítette, hogy a magyar miniszterelnök a tervek szerint hétfőn érkezik Tbiliszibe. Mint írták október 29-én hivatalos köszöntő ünnepséget tartanak Orbán számára, majd zártkörű találkozókat és sajtótájékoztatót tartanak. Orbánt magyar kormánydelegáció kíséri, köztük Szijjártó Péter külügyminiszter is – áll az e-mailben.

Hiába a beavatkozási kísérletek, a georgiai emberek világossá tették, hogy mit akarnak: a patrióta, családokat támogató kormányzópárt elsöprő fölénnyel megnyerte a választást – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szombati georgiai parlamenti választásokkal kapcsolatban a Facebook-oldalán.

Szombat délután, már fél hétkor Orbán Viktor miniszterelnök is gratulációját küldte a Grúz Álom nevű, oroszpártinak tartott kormánypárt győzelméhez a sorsdöntő grúz parlamenti választáson. Mint írta, Georgia lakosai tudják, mi a legjobb hazájuknak, és ma hallatták a hangjukat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.