BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választásokat tartanak Bulgáriában: négy éven belül ez a hetedik

Lassan rekordot döntenek a bolgárok: 2021 óta most vasárnap lesz a hetedik választás, amit az EU legszegényebb tagállamában tartanak.

Bulgáriában a választók vasárnap az urnákhoz járulnak, hogy három és fél év alatt hetedik alkalommal szavazzanak egy új parlamentről előrehozott választásokon – írja a MTI. Idén ez már a második választás, miután a június 9-i előrehozott választásokat követően egyetlen párt sem tudott kormányt alakítani, így Rumen Radev államfőnek újabb időpontot kellett kitűznie.

bulgária
Három és fél év alatt hetedjére tartanak választásokat Bulgáriában / Fotó: NurPhoto via AFP

A felmérések szerint a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) – Demokratikus Erők Szövetsége (SZDSZ) kerülhet ki legerősebb szereplőként, várhatóan azonban nem fog tudni abszolút többséget szerezni.

A felmérések szerint legalább hét politikai erő juthat be a parlamentbe a vasárnapi szavazás után, a koalíciókötés így továbbra is nehéz lesz.

Bulgáriában évek óta tart a politikai válság, pedig korábban a bolgár politika sokáig meglehetősen unalmasnak tűnt: Bojko Boriszov a GERB vezetőjeként 2009 és 2021 között kormányozta az országot. Belföldön és külföldön is egyaránt népszerű volt, rengeteget dolgozott az ország európai integrációján, a gazdaságot pedig egyenes úton tartotta. A pártja korrupciós botrányai miatt azonban 2021-ben a választáson vereséget szenvedett, és képtelen volt új kormányt alakítani. 

Azóta Bulgária választási hullámvasúton van, három és fél év alatt a mostani lesz a hetedik alkalom, hogy a szavazók az urnákhoz járulnak, egyre kevesebb sikerrel. Sem a GERB, sem más politikai erő nem tud elegendő támogatást szerezni egy stabil kormány felállításához. A legutóbbi, júniusi választásokon sem kapott bizalmat a parlamentben a jobbközép GERB–SZDSZ pártszövetség kisebbségi kormánya.

Az 51. képviselőház 240 mandátumáért 19 párt és 9 koalíció képviselői versengenek. A balkáni uniós országban mintegy 6,64 millió embernek van szavazati joga, számukra 11 647 szavazóhelyiség lesz nyitva.
 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.