BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Georgiai választások: elszabadultak az indulatok, verekedés tört ki a szavazók között – videó

Óriási a káosz Georgiában, ahol a választók arról döntenek, hogy a 2012 óta a parlamentet és a kormányt irányító Georgiai Álom párt újabb négyéves ciklusra kap megbízást, vagy inkább a négy ellenzéki pártnak adnak esélyt. Megfigyelők szavazatvásárlásról és verekedésekről számoltak be, a fővárosban, Tbilisziben a kamerák előtt zajlott a balhé.

Hatalmas a tétje a georgiai választásoknak, és ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a feszült légkör miatt több helyen tettlegességig fajult a voksolás.

Georgiai választások, verekedés, videó
Georgiai választások: megfigyelők szavazatvásárlásról és verekedésekről számoltak be / Fotó: Anadolu via AFP

Megfigyelők szavazatvásárlásról és verekedésekről számoltak be. Egy helyi lap szerint egy ellenzéki aktivistát vertek meg − írta a Politico.

Felvétel készült például arról is, amint egy kormánypártinak vélt férfi szavazólapokat akar az urnába tömködni Dél-Georgiában, és a hírek szerint a csalást megörökítő videó készítőjét meg is támadták ezt követően. 

Azt is rögzítették, hogy oroszbarát kormánypárti verőemberek a szavazóhelyiségekben megtámadják a választókat és a választási megfigyelőket, valamint a fővárosban, Tbilisziben kitört hatalmas balhét.

Az elsődleges információk alapján a választásra jogosultak 9,27 százaléka járult az urnákhoz helyi idő szerint délelőtt tíz óráig. 

Georgiában, az Európa és Ázsia metszéspontjában fekvő kis országban 3,5 millió állampolgár szavaz az ország sorsáról. 

A választók arról döntenek, hogy a 2012 óta a parlamentet és a kormányt irányító Georgiai Álom párt újabb négyéves ciklusra kap megbízást, vagy inkább a négy ellenzéki pártnak adnak esélyt.

A párt tiszteletbeli elnöke, a milliárdos Bidzina Ivanisvili vezetésével a Georgiai Álom a béke pártjaként tünteti fel magát, határozottan utalva arra, hogy ha az ellenzék kerülne hatalomra, háborúba sodorná a kaukázusi országot Oroszországgal.

Ezzel szemben az ellenzék a voksolást az ország régóta tartó kötélhúzásának részeként mutatja be, amely a Nyugathoz való igazodás és a Moszkva körüli visszacsúszás között zajlik a demokrácia és a tekintélyelvűség egy formája közötti választásként. A kormányváltásra szövetkezett pártok szerint a jelenlegi vezetés orosz függésbe taszítja Georgiát.

A választásokat egy új, arányos választási rendszerben tartják, amelyben a pártoknak 5 százalékos küszöböt kell elérniük ahhoz, hogy képviselői helyet szerezzenek a parlamentben. A 150 fős parlamentben a mandátumokat a szavazatok aránya alapján osztják szét a jogosult pártok között. A kormánypártot négy nagy ellenzéki pártalakulat támadja, az utóbbiak várhatóan koalíciót kötnek.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.