BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élménypedagógia: okosfeladatok, oktatófilmek és videóanimációk színesítik a tankönyveket

Az elmúlt 4 évben, a Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódóan megújultak a hagyományos és digitális tankönyvek, amelyet felmenő rendszerben 2020 szeptemberétől vezettek be a köznevelésben. Újdonságként, az elmúlt években csaknem 300 okostankönyv, 40 ezer okosfeladat, több ezer videóanimáció került fel az Oktatási Hivatal tartalomszolgáltató oldalára.

A 2020-ban bevezetett Nemzeti Alaptantervhez (NAT) kapcsolódó új tankönyvekről, digitális tananyagokról, az ezzel kapcsolatos tapasztalatokról tartott konferenciát az Oktatási Hivatal nemrégiben, ahol Sipos Imre, az Oktatási Hivatal tartalomfejlesztési és tankönyvkiadási elnökhelyettese a hivatal tankönyvfejlesztéséről beszélt és bemutatta a Nemzeti Köznevelési Portálon elérhető okostankönyveket, élménypedagógiai felhasználási lehetőségeiket. Hogyan sikerült a tankönyvfejlesztés, melyek a tapasztalatok, egyebek mellett erről kérdeztük.

tankönyvek
Új, digitális tankönyvek sokkal többet nyújtanak a diákoknak, mint a papíralapú tankönyvek / Fotó: Shutterstock

A hagyományos tankönyvek mellett számos digitális tartalom színesíti a tananyagot  

Az új tankönyveket a Nemzeti Alaptanterv 2020-as bevezetése óta felmenő rendszerben vezették be, a legutolsó kiadványokat – a 4., 8. és 12. évfolyamosok taneszközeit – az elmúlt év őszén kaphatták kézhez a diákok. Emellett az elmúlt években csaknem 300 okostankönyv, 40 ezer okosfeladat, többezer videó, animáció került fel az Oktatási Hivatal tartalomszolgáltató felületére, a Nemzeti Köznevelés Portálra – foglalta össze az eddig megvalósult tananyagfejlesztéseket Sipos Imre. A tartalomfejlesztési és tankönyvkiadási elnökhelyettes úgy véli, 

mindezek sokkal többet nyújtanak a diákoknak, mint a papíralapú tankönyvek használata, ez már élménypedagógia: a digitális taneszközök használata élményszerűbbé teheti a tanítást, tanulást.

Mint mondta, elsősorban az 5-12. évfolyamok papír alapú tankönyveit, munkafüzeteit, példatárait digitalizálták, amelyeket okosfeladatok, megértést segítő videók, hosszabb-rövidebb leírások, történelmi filmek színesítenek. Különösen sok fejlesztés történt többek között:

  • a történelem tantárgyhoz kapcsolódóan, amelynél animációsorozat és videók segítik a tananyag megértését,
  • az irodalom tárgynál, amelyhez a Vers neked sorozat részeként 300 vers hallható neves színészek tolmácsolásában,
  • a földrajznál okostérkép áll a diákok rendelkezésére, rengeteg információval a gazdaság és a földrajz területéről, emellett 6 zenei klip készült, amely Magyarország nagy tájait mutatja be, 
  • a kémia tantárgyhoz okos periódusos rendszert fejlesztettek ki, 3D animációkkal, molekulamodellekkel, 
  • a fizikához különböző kísérleteket rögzítettek és ezzel teszik még érthetőbbé a tananyagot, 
  • a biológia tárgy tananyagánál különböző jelenségek kisfilmjeit láthatják a diákok, 
  • a matematikát is oktatófilmekkel és egy geometriai oktatóprogrammal teszik emészthetőbbé, 
  • idén egészségfejlesztési tananyag készült az 5-12.-es korosztály számára, összesen 17 animációval, 
  • emellett egy közlekedésbiztonsági tananyag is felkerült az oldalra.

Merre tovább?

A tananyagok fejlesztéséért felelős igazgatótól megtudtuk, a fejlesztések nem állnak le, a szaktárcával egyeztetve

folyamatosan zajlik a tananyagok bővítése: a digitális tankönyveket további videókkal, animációkkal egészítik ki, míg a papíralapú könyvekben QR kódokat helyeznek el,  

amellyel „megszólalnak” az egyes tartalmak, mint például az irodalom tantárgynál a versek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.