BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hungarian Forint Banknotes

Négyszázezer forintos minimálbér és egymilliós átlagbér: várják a véleményeket

Hidvéghi Balázs, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára megerősítette: a magyar kormány el akar jutni oda, hogy elérjük itthon a négyszázezer forintos minimálbért és az egymilliós átlagbért. De itt nem szeretnének megállni, az a cél, hogy a gazdaság erősödése mellett a családok jövedelme tovább nőjön, és egyre jobban megérje dolgozni. A nemzeti konzultációban hamarosan mindenki elmondhatja a véleményét erről.

Többéves, előre kiszámítható béremelési programot szeretne a kormány, ebben a kérdésben is várják a véleményeket a most induló nemzeti konzultációban – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalán szombaton közzétett videóüzenetében.

négyszázezer forintos minimálbér, egymilliós átlagbér, nemzeti konzultáció
Várják a véleményeket a négyszázezer forintos minimálbérről és az egymilliós átlagbérről / Fotó: NurPhoto via AFP

Hidvéghi Balázs ezen a felvételen emlékeztetett, hogy az új gazdaságpolitikáról szóló nemzeti konzultáció egyik fontos kérdése lesz a béremelési program. 

Az elmúlt években jelentős béremelések történtek. A közszférában nagyot nőtt többek között az ápolók, az orvosok, a tanárok, az óvónők, a rendőrök, a tűzoltók és a katonák bére. A versenyszférában is folyamatos a bérnövekedés 

– sorolta az államtitkár. Kitért arra is, hogy a baloldal kormányzásához képest a minimálbér és a garantált bérminimum három és félszeresére nőtt, és az átlagbér is több mint megháromszorozódott. 

Hidvéghi hangsúlyozta: itt nem szeretnének megállni, az a cél, hogy a gazdaság erősödése mellett a családok jövedelme tovább nőjön, és egyre jobban megérje dolgozni. A kormány azt gondolja, hogy új megállapodást kell kötni a munkáltatókkal és a munkavállalókkal egy többéves béremelési programról. Ez lehetővé teszi a minimálbér és a garantált bérminimum, valamint ezek hatásaként az átlagbér gyors emelését – fejtette ki. 

El akarunk jutni oda, hogy elérjük a négyszázezer forintos minimálbért és az egymillió forintos átlagbért

– fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy a nemzeti konzultációban hamarosan mindenki elmondhatja a véleményét erről a kérdésről is.

Egymillió forintos fizetés Magyarországon? – hátrább az agarakkal, először nézzünk szét a régióban

A leghamarabb a lengyelek érhetik el az egymillió forintos bruttó átlagkeresetet a régióban – ez derült ki a visegrádi országok statisztikai hivatalának adataiból. Magyarország sem áll rosszul a bérversenyben, bár a lengyelek mellett még a csehek is előttünk vannak. Ha folytatódik a hazai bérek növekedési üteme, néhány éven belül nálunk lehetnek a legmagasabbak közé tartozó fizetések is régióban, és persze az egymillió forintos bűvös határt is átléphetjük.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.