BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Időt nyertek az airbnb-zők, a moratórium kifogta a szelet a lakáspiaci áremelkedés vitorlájából

Fokozatosan kiárazódik az Airbnb értéknövelő hatása a terézvárosi kislakásokból, már 5 százalékkal csökkentek a meghirdetett négyzetméterárak, és több mint 60 százalékkal nőtt e körben a kínálat alig két hónap alatt. A kormány mindeközben az új Airbnb-engedélyezési moratóriumával igyekszik elejét venni a kötvénypiacról várt forráscunami áremelő hatásának a lakáspiacon.

Hétről hétre bővül az eladó terézvárosi kislakások köre, szeptember végén még 44 százalékos kínálatnövekedésről írtunk, mára több mint 60 százalékkal emelkedett az augusztus elejihez képest az Airbnb-kompatibilis eladó VI. kerületi kislakások száma, ami meghaladta már a kétszázat is.

airbnb-zők
Terézvárosban lezárul egy korszak, szabadulnak a kislakásoktól máris a befektetők / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A budapesti lakhatási válság témája most került igazán terítékre, a kormány 21 pontos akciótervéből 10 a lakáspiaci kihívásokra és problémákra válasz – mutatott rá Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Mindenekelőtt az airbnb-zést és a lakbéreket regulázná meg az állam, egymástól nem függetlenül kezelve a Budapesten szemmel láthatóan összefüggő kérdést.

Eltűnik az Airbnb-árprémium a lakásárakból, de jön más

A legújabb Magyar Közlönyben megjelentekről részletesen beszámoltunk itt, és arról is, hogy a VI. kerületben kiírt ügydöntő népszavazás eredménye nyomán 2026-tól nulla napban határozzák meg, azaz lényegében betiltják az airbnb-zést, aminek kétirányú lakáspiaci hatása máris látszik – tájékoztatott Balogh László.

Az eladó terézvárosi kislakások száma az új Airbnb-szabályozás hírére azonnal megugrott, már a szavazás eredményének kihirdetése után 44 százalékkal több volt a vevőre váró 50 négyzetméter alatti újszerű és felújított, vagyis vélhetően az Airbnb-piacról kicsatornázódó ingatlan a hirdetésekben. 

Az augusztus elejéhez mért változás azóta egyre markánsabb:

október 22-én már mintegy 65 százalékkal több, 200-at meghaladó ilyen ingatlan szerepelt a hirdetésekben, miközben az áruk a szerény kereslet mellett 1,43 millióról 1,37 millióra csökkent.

Mindezzel párhuzamosan nőtt a kereslet a nagyobb alapterületű terézvárosi lakásokra – mondta az Ingatlan.com szakértője, aki szerint ez egy átpozicionálódás kezdetét mutatja. A Hősök tere környékén, a diplomata negyedben, de még az Opera vagy a Bazilika közelében is megjelenhetnek azok a tevékenységek is, amelyek a tömegturizmus miatt eddig nem érezték ott komfortosan magukat. 

  • Nívós ügyvédi irodák, 
  • orvosi rendelők és 
  • frekventált belvárosi otthont kereső lakók számára az Airbnb kitiltásával nyílik meg a kapu Terézvárosban, ez okozza a nagyobb lakások iránt megnövekedett keresletet.

Nemrég még ezeket a nagy alapterületű lakásokat feldarabolták, és ügyvédi megosztással értékesítették a kialakult belvárosi garzonhiányt enyhítve és az egekbe szökött árakat meglovagolva.

Időt nyernek a döntéshozók

Fontos szál a történetben, hogy a kormány időt nyer a kérdésben, egyrészt megvárják a terézvárosi döntés hatását, másrészt elcsatornázzák a kötvénypiacról várhatóan kiáramló, számítások szerint körülbelül ezermilliárd forintnyi forrást az Airbnb-piacról, ahol árrobbanást okozott volna a lökésszerű kereslet a prémium állampapírban fekvő pénzek utáni 1300 milliárd forint kamatból.

Az ezermilliárd forint a 2022–2023-ban eladott összes magyarországi ingatlan értékének egyharmadát teszi ki, 

de ez még koncentráltabban jelentkezhet, hiszen a befektetők főleg a nagyvárosokban és Budapesten fognak lakást vásárolni.

Az áremelés időzített bombáját az Airbnb-engedélyek kiadásának kétéves moratóriumával igyekezett hatástalanítani a kormány, jó előre.

Az albérletpiaci ársapka is előkerülhet a fiókból, ami tabutéma volt eddig, de a lakhatási válság, a rohamosan emelkedő lakásbérleti díjak kordában tartására jó eszköznek bizonyulhat – mondta a szakértő, aki az albérleti díjak munkáltatói támogatásában is jelentős potenciált lát az árak megfékezésére és a piac tovább fehérítésére.

Airbnb-szabályozás: máris sokkal több az eladó jó állapotú kislakás Terézvárosban

Ugrásra készen várnak az érintettek az Airbnb-szabályozás beharangozott változtatására, ami a felújított és újszerű kisebb lakások, azon belül is többségében a belső kerületekben okozhat majd látványos mozgolódást. Terézvárosban másfél hónap alatt 44 százalékkal nőtt az 50 négyzetméter alatti eladó újszerű és felújított lakások kínálata, budapesti szinten stagnált.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.