BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiütötték a tőzsdéket

Krach. Rég nem látott fekete nap köszöntött tegnap a Budapesti Értéktőzsdére. Tizenhárom papír kereskedését kellett néhány percre felfüggeszteni, miután árfolyamuk a nap során több mint 10 százalékot esett: szünetelt a kereskedése egyebek között az OTP-nek, az Állami Nyomdának és az Econetnek is. Két befektetési alap is pihenőre kényszerült: a K&H előlegfizető zárt végű befektetési alapjának befektetési jegyei 14,6 százalékkal estek, a HVB Triatlon 2 alap pedig 14,28-ot zuhant egyetlen napon belül.

A tőzsdeindex, a BUX végül 5,68 százalékkal, 17 991 pontig hanyatlott, az átlagosnál valamivel nagyobb, 24,8 milliárd forintos forgalomban. Zárásra az A részvényszekció minden tagjának árfolyama esett a Richter kivételével, amely éppen a pénteki záróértéken, 31 750 forinton fejezte be a napot. A vezető papírok közül az OTP-t viselte meg a legjobban a bankokkal szemben növekvő bizalmatlanság: árfolyama 10,95 százalékkal, 5610 forintra süllyedt a nap folyamán. Szektortársa, az FHB azonban meglepően jól tartotta magát, csak 3,12 százalékkal esett. A Mol 5,73 százalékkal, 14 470 forintig, a Magyar Telekom 2,63 százalékkal, 776 forintig hanyatlott.

A többi európai piacon is folyt a vér. A moszkvai dolláralapú tőzsdeindex, az RTS 19 százalékot esett, nem csoda, hogy a kereskedést felfüggesztve ismét kényszerpihenőre küldték a brókereket. A prágai PX 8,5, a varsói WIG 5,4 százalékkal hanyatlott a nap végére, Nyugat-Európa pedig még ennél is súlyosabb eséssel zárt. A frankfurti technológiai részvényindex, a TECDAX százalékosan két számjegyű zuhanással reagált a válság fejleményeire, a legfontosabb német tőkepiaci mutató, a DAX a nap végéig 7,4 százalékot esett. Bőven a 4 ezer pontos lélektani határ alá, 3748 pontig süllyedt a párizsi tőzsdeindex, a CAC is 8,14 százalékos mélyrepülése során. A londoni FTSE 100 mutató 7,29 százalékot süllyedt. Jóformán fékezés nélkül zuhantak a mélybe az öreg kontinensen a bankpapírok. A tőkeemelésre kényszerült UniCredit árfolyama 10 százalékkal csökkent Milánóban, a régió vezető hitelintézetei azonban még ennél is nagyobb mértékben értékelődtek le. A K&H tulajdonosa, a KBC 10,5 százalékot esett Brüsszelben, a Raiffeisen International részvényei 15,4, az Erste Bank AG papírjai 17,5 százalékkal szakadtak be a bécsi parketten.

A tengerentúli piacokon is folytatódott az immár negyedik napja tartó mélyrepülés: a vezető indexek 5-6 százalékot süllyedtek lapzártánkig. A Dow Jones 10 ezer pont alá hanyatlott, ez utoljára négy éve fordult elő, a NASDAQ szintén négy-, az S&P 500 index ötéves mélypontra sülylyedt. Az amerikai nagybankok is zuhantak, mint a kő: a Citigroup, a Bank of America és a JP Morgan lapzártánkkor 6-10 százalékos mínuszban állt. VG



Saját részvény

Két tőzsdei cég is kihasználta a tegnapi nagymértékű zuhanást, hogy saját részvényeket vásároljon – derül ki a BÉT honlapján megjelent közleményekből. Az FHB 958,18 forintos árfolyamon

41 893 darab részvényt vásárolt, ezzel 343 ezer fölé növelte a tulajdonában lévő részvényállományt. Az Állami Nyomda 712 forintos árfolyamon 6 ezer darabbal, 356 ezerre növelte saját részvényei számát.






41 893 darab részvényt vásárolt, ezzel 343 ezer fölé növelte a tulajdonában lévő részvényállományt. Az Állami Nyomda 712 forintos árfolyamon 6 ezer darabbal, 356 ezerre növelte saját részvényei számát.

-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.