BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

40 év után újra "verekednek" az iraki olajért a multicégek

Közel negyvenévi távollét után térnek vissza a közel-keleti országba a nyugati társaságok. Ismét üzlet az iraki olaj.

Gőzerővel készülnek az iraki lelőhelyek kiaknázására a vezető globális olajvállalatok – Bagdad hívó szavának köszönhetően. A világ harmadik legnagyobb olajtartalékát magáénak tudó, belpolitikai stabilitását csak úgy-ahogy biztosítani képes közel-keleti ország igen nagy mértékben rá van utalva ugyanis a kitermelés beindítására, illetve a koncessziókat elnyerő cégekkel érkező külföldi tőkére is.

A Nyugat felé történő nyitás ugyanakkor nemcsak az exportbevételekre ácsingózó Bagdadnak és a kitermelő vállalatoknak fontos, de a térségben energiaforrásokat biztosítani kívánó EU számára is.

A nagy nemzetközi érdeklődés nem véletlen, hiszen a becslések szerint 115 milliárd hordónyi fekete aranyat kitevő iraki készletek a szakemberek szerint meglehetősen olcsón kitermelhetők. A koncessziók odaítélése két fordulóban zajlik. Az első körben a japán Nippon Oil, az olasz ENI és a spanyol Repsol már be is nyújtotta ajánlatát a Nasszíria olajmező kitermelési jogaiért, és Bagdad várhatóan május végéig nevezi meg a nyertest.

A második, június elején kezdődő körben közel harminc további multi indulhat a többi lelőhely kiaknázásáért, köztük olyan óriások, mint a Royal Dutch Shell, a BP vagy az ExxonMobil. A második csoport befutóinak névsorát a tervek szerint még június végén közzéteszi az iraki kabinet, ezután a nyerteseknek legkésőbb novemberig meg kell kezdeniük a beruházásokat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.