BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az év végéig a Gazprom ölelésében marad a német gáz óriás

Az orosz Gazprom és a német RWE közölte, hogy az év végéig meghosszabbítják a három országra vonatkozó kizárólagos partnerségi tárgyalást.

Az RWE és a Gazprom hónapokkal ezelőtt kezdte meg a tárgyalásokat a Németországban, az Egyesült Királyságban és a benelux államokban kötendő partnerségről. A mostani bejelentés alapján a német és az orosz gázipari konszern az év végéig kizárólag egymással tárgyal az említett államokban végrehajtott terjeszkedés lehetőségeiről – jelenti a Platts.

Az RWE és a Gazprom már működő, valamint újonnan építendő gáz- és szénerőműveket vihet be az említett országokban egy leendő vegyesvállalatba. Alekszej Miller a megállapodás júliusi aláírásakor hangsúlyozta, hogy a német kormánynak az atomenergia fokozatos kivezetésével kapcsolatos döntése jó lehetőséget teremt a két cég számára a modern gázerőművek építésére. A megállapodás értelmében az RWE a következő három hónapban kizárólagos jogot kap a Gazprommal való tárgyalásokra az említett országokban megvalósítandó projektekre.

A német szövetségi kartellhivatal már a nyáron közölte, hogy "behatóan" megvizsgálja a Gazprom bármilyen befektetését az esseni székhelyű RWE energiavállalatban. Röviddel ezelőtt pedig az EU tartott rajtaütésszerű vizsgálatot a Gazprom irodáiban azt vizsgálva, visszaélhetett-e erőfölényével az orosz gázmonopólium.

 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.