BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A sávszélesség növeléséről szól a mobilcégek versenye

A három magyarországi mobiltelefon-szolgáltató az utóbbi időben a legöldöklőbb versenyt a sávszélesség biztosításában vívja egymással – 2015 a 4G éve volt.

Egymást igyekeznek lekörözni a távközlési cégek annak kapcsán, hogy melyiküknek sikerül előbb és minél szélesebb kör számára biztosítani a publikusan – vagyis nem kísérleti fázisban lévő –  elérhető leggyorsabb sebességű hálózatot. A 4G kapcsán legnagyobb múltra visszatekintő Telekom már egy lépéssel tovább is lépett, a cég ugyanis nemrég bejelentette, hogy az országban elsőként Nyíregyházán elérhetővé tette a másodpercenként akár 300 Mbit névleges letöltési sebességű mobilinternet-szolgáltatást a Telekom hálózatán. Ez a ma Magyarországon elérhető leggyorsabb mobilinternet, LTE-Advanced-technológia, amely a 4G következő lépcsőfokát jelenti. A Telekom 4G-s mobilinternet-szolgáltatása jelenleg már szinte mindenki számára elérhető. A Telekom 4G hálózatának havi adatforgalma folyamatos és stabil növekedést mutat a 2012. januári indulástól kezdve, és 2015 júliusától már tartósan és egyre nagyobb mértékben meghaladja a 3G-s adatforgalmat. A 4G elterjedése, felhasználása meghaladta a várakozásokat.

A hálózatfejlesztések és cellabővítések révén az év eleji 12 százalékról mára 97 százalékosra nőtt a hazai autópályák Hipernet 4G-s lefedettsége – jelentette be a Telenor. Emellett december közepétől a budapesti metróvonalak mindegyikén is maximális sebességgel hipernetezhetnek a telenorosok. Egy ideig az LTE-szolgáltatás elterjedését késleltette, hogy nem voltak megfelelő minőségű és elérhető árú készülékek. Mára ez a „probléma” megoldódott, a novemberben az eladott új okostelefonok nyolcvan százaléka már 4G-s készülék, és a Telenor-ügyfelelek csaknem negyven százaléka, mintegy 1,4 millió előfizető használ mobilinternetet. Mivel a Hipernet 4G-hálózat-lefedettsége és az azt használó ügyfelek száma jelentősen nőtt, ezért a kis és nagy képernyőn bonyolított mobilinternetes forgalom is emelkedett, ez havonta átlagosan 1,3 gigabájtot tesz ki. A Telenor arra számít, hogy az év végére a 4G hálózatán forgalmazott adatmennyiség meghaladja majd a 3G-n keresztül továbbítottat.

A sávszélesség-kínálat kapcsán a három cég különböző stratégiát folytatott: a Telekom a lehetőség kezdetétől a 4G-re koncentrált, míg például a Vodafone a 3G hálózat fejlesztését helyezte fókuszba. Idővel a Vodafone is lépett, és ősszel jelentette be, hogy budapesti 4G hálózatának fejlesztése után teljessé vált a budapesti metróvonalak 4G-lefedettsége is. Ezzel a fejlesztéssel egyébként Budapest bekerült azon nagyon kevés nagyváros sorába, ahol a metróvonalak teljes egészében – 38,6 kilométer hosszan, 52 állomáson – valamennyi utazó számára elérhetőek a 4G-s mobilinternet-szolgáltatások. Ezzel egyébként a Vodafone olyan nagyvárosokat előzött meg, mint London vagy Párizs. (Budapesten a többi szolgáltató is jelen van a metróban.) A metróvonalak mobilinternetes lefedése világszerte bonyolult folyamat, részben a föld alatti építés, részben a különleges elvárások, részben pedig a korlátozott hozzáférés miatt. 

A Vodafone 2014 novemberében Budapest belvárosában indította el a 4G-szolgáltatását, miután elnyerte a szolgáltatás elindításához szükséges 800 MHz-es és 2600 MHz-es frekvenciatartományt. A Vodafone is azt ígérte, hogy az év végéig országosan teljessé válik a 4G-lefedettség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.