BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A víz alá megy a Microsoft

Az óceánok mélyére száműzné a Microsoft az adatközpontokat, a kezdeményezés első tesztjének adatait most értékelik ki.

A tengerek és óceánok felszíne alatt alakítana ki adatközpontokat a Microsoft, a cég Project Natick kezdeményezésének első tesztjét már le is zárták, az adatok kiértékelésén dolgoznak.

A víz alatti adatközpontok koncepcióját a társaság egy munkatársa mutatta be még 2013-ban, és tavaly augusztusban kezdték el az első tesztet egy kisebb merülőegységgel, a Leona Philpottal, majd az év végén kiemelték a berendezést az óceánból, és a Microsoft redmondi központjába szállították további elemzésre. Az elképzelés a sok ezer szervert működtető speciális létesítmények két alapvető problémájára is megoldást kínál: az eszközök hűtésére és az energiaellátásra. Az adatközpontokban elhelyezett kiszolgálóknak ugyanis egyenletesen hűvös klímát kell biztosítani zavartalan működésük érdekében, mivel ha túlmelegednek, tönkremennek. A szerverek önmagukban is jelentős energiamennyiséget igényelnek – bár a nagy gyártók az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy javítsanak a kiszolgálók energiahatékonyságán –, ehhez azonban még hozzájön a klimatizálás költsége.

A The New York Times beszámolója szerint a Microsoft víz alatti létesítményeinek energiaellátására több opció is adott, így akár az óceán áramlatainak energiáját kihasználó turbinákkal, akár az ár-apály jelenséget hasznosító megoldással biztosíthatnák számukra az áramot. A Microsoft szerint a víz alatti adatközpontok telepítése sokkal gyorsabb lehet, mint a hagyományosak létrehozása, míg azok akár több évig is épülhetnek, az új koncepcióval mindössze 90 nap alatt működőképes létesítményt lehet kialakítani. A Microsoft a koncepciót ismertető felületen arra is felhívta a figyelmet, hogy a világ népességének mintegy fele a tengerek és óceánok partvidékén él, és ezzel a megoldással még gyorsabbá válhat számukra az adattovábbítás, hiszen közelebb kerülnek a felhasználókhoz a szerverek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.