BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megalázó a Disney új egészségügyi szabályzata – hátrányba kerülnek a súlyos fogyatékkal élők

A Disneyland és Disney World parkokban már közel fél éve új egészségügyi szabályzat van érvényben, ami sok súlyos fogyatékkal élőtől tagad meg segítséget. Az érintett Disney-parkokban májusig szinte minden egészségkárosodással élő igénybe vehette a könnyítő szolgáltatást, most viszont jelentősen lecsökkentették az arra jogosultak körét.

Visszafelé sült el a Disney új egészségügyi szabályzata, ami a súlyos problémákkal küzdőkre vonatkozik. A cégóriás újfent olyan területet akart túlszabályozni, amit egyszerűen nem lehet, mivel rengeteg különleges esetre kell felkészülniük. A Disney World és Disneyland súlyos egészségügyi problémákkal küzdő látogatói keményen bírálták a vidámpark új, fogyatékkal élők számára nyújtott hozzáférési szolgáltatását (DAS). 

Tourists play at Shanghai Disneyland during Mid-Autumn Festival holiday, Disney
Megalázó a Disney új egészségügyi szabályzata, sok súlyos fogyatékkal élő látogató hátrányba kerül / Fotó: Imaginechina via AFP

A jelentkezési folyamatot ugyanis megalázónak és lealacsonyítónak nevezték, és azt állították, hogy a változtatások potenciálisan veszélyes helyzetekbe kényszerítették őket. A Disney májusban számos frissítést vezetett be a DAS-programban, és közölték, hogy a jövőben csak „fejlődési fogyatékossággal, például autizmussal küzdő emberek” vehetik igénybe a szolgáltatást. Ennek következtében 

a legtöbb mozgássérült vendég már nem jogosult a programra. 

A DAS-belépőjegy lehetőséget biztosít azoknak a látogatóknak, akik „nem tudnak huzamosabb ideig várakozni a hagyományos sorokban”, hogy rövidebb sorokban vehessenek részt a park attrakcióin. Sok fogyatékkal élő látogató elmondta a Daily Mailnek, hogy az új szabályok veszélyesek és negatív hatással vannak rájuk. Egy fogyatékkal élők jogaiért küzdő szószóló szerint ez az egész közösség számára káros lehet.

Shannon Bonadurer egy lelkes látógató, aki több súlyos betegséggel küzd. Arról számolt be, hogy kénytelen volt intim részleteket megosztani egészségügyi állapotáról egy Disney-alkalmazottal, ám ennek ellenére elutasították a belépést. Shannon azt mondta, hogy a sorban állás „biológiai veszélyt” jelentene más vendégek számára, mivel sokszor 

  • nem tudja kontrollálni saját mozgását, 
  • ingadozik a testhőmérséklete, 
  • hűvös pihenőhelyre van szüksége, 
  • és kell ülnie. 

Ennek ellenére alternatív megoldásként azt javasolták neki, hogy ha rosszul érzi magát, kiléphet a sorból, és visszatérhet, amikor a többiek az élre kerülnek. Azonban ez azt jelentette volna, hogy 

magára kell hagyja vak, autista és beszédképtelen fiát.

Shannon elmondta, hogy a DAS-program korábbi verziója lehetővé tette számára, hogy hűvös helyen, mosdó közelében várjon az attrakciók közti időben. Az új szabályok nem működnek jól, mivel sokszor csak férjével és mozgássérült fiával, Bradley-vel látogatja a parkot, akit nem hagyhat egyedül orvosi vészhelyzet esetén.

Aaron Baker, egy fogyatékkal élők jogaiért küzdő aktivista szintén elmondta, hogy a DAS-igazolványra vonatkozó új szabályok negatív hatásokkal járhatnak, és úgy érezhetik az érintettek, hogy nem veszik figyelembe őket. 

Több testi fogyatékosság is van, amely kényelmetlenné vagy veszélyessé teszi a sorban állást, például az emberek képtelensége a belső testhőmérséklet szabályozására, ami súlyos túlmelegedéshez vagy hipotermiához vezethet.

Nem elég, hogy nem korrekt, még drága is a Disneyland

Az amerikaiak az idén is úgy utaznak, mintha nem lenne holnap: a belföldi turizmus visszatért a koronavírus-járvány előtti szintre, a Disneylandhez hasonló vidámparkokat azonban elkerülik az infláció miatt aggódók. A Walt Disney Worldöt és Disneylandet is tulajdonló vállalat üzemi nyeresége 6 százalékkal csökkent, annak ellenére, hogy a bevételek 3 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

Bár a Disney-parkok még mindig a leginkább látogatottak a világon, 

tavaly globálisan 142 millió embert fogadtak, ehhez az embereknek egyre mélyebbre kell nyúlniuk a pénztárcájukba, a belépőjegyek ára és a többi költség ugyanis folyamatosan nő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.