BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Drágulhat a gáz - minden felfelé nyomja az európai energiahordozó árát

Az egyik norvégiai gázmező várhatóan péntekig kevesebb gázt ad egy kompresszorhiba miatt, de ez már a sokadik eset a norvég vizeken. A mostani hiba miatt kevesebb gázt kaphatnak az érintett európai vevők, a kínálat szűkülése pedig további más tényezők hatása mellett drágítja a terméket.

A Gassco AS hálózatüzemeltető szerint csökkent a norvégiai osebergi mezőről történő földgázszállítás egy kompresszorhiba miatt – jelenti a Bloomberg. A leállás várhatóan péntekig tart, de a probléma pontos hatása továbbra is bizonytalan – közölte a Gassco.

gáz
Csökkent a termelés több norvég gázmezőn (képünk illusztráció) / Fotó: AFP

A hibaelahárítás a Sleipner mezőn is folytatódik, ott hétfőn történt egy incidens egy platformon. Az emiatti termeléskimaradás pontos időtartama bizonytalan. A hírügynökség felsorolja azokat a legnagyobb gázellátási zavarokat, amelyek a következő hetekben várhatók Északnyugat-Európában. Egyes események ugyanabban a létesítményben átfedik egymást. A lista tíz eleméből egy

  • egy gázfeldolgozó üzemben történt zavarra utal,
  • kettő gázterminál-problémára,
  • a többi gázmezőkön történt műszaki zavarra.

Folytatódik a gáz drágulása

A hírügynökség egy másik híre úgy számol, hogy az enyhe október után november eleje is melegebb lesz a megszokottnál. Ezzel együtt a norvégiai termelés fennakadásának hatását erősebbnek gondolja az időjárásénál, a közel-keleti feszültség következményeit is figyelembe véve pedig a gáz európai drágulásáról ír. A benchmark határidős jegyzések megawattóránként 41,38 eurót értek el, ez december 1-je óta a legmagasabb érték. A szállítási kockázatok közé tartoznak

  • az oroszországi működő jamali LNG-üzemet érintő esetleges szankciók,
  • az Ukrajnán áthaladó gáztranzit körüli bizonytalanság,
  • valamint a közel-keleti szállítási útvonalakat és ellátást fenyegető veszélyek.

„A geopolitikai kockázat egyértelműen olyan tényező, amelyre manapság mindenki figyel” – mondta Anton van Heesewijk, a JERA Global Markets kereskedési stratégiájának vezetője a Wood Mackenzie Ltd. tegnapi londoni energetikai konferenciáján.

Felfelé kényszeríti a földgáz árát a szén-dioxid-árak ugrásszerű emelkedése is az északnyugat-európai térségben, mégpedig decemberre várhatóan 4,2 százalékkal. A hatás úgy jelentkezik, hogy mivel a gáz fosszilis tüzelőanyag, a szennyezés költségei megjelennek az energiatermelés gazdaságosságának meghatározásakor. Viszont a következő napokban enyhül a térségben az időjárás, tehát kevesebb fűtőanyagra lesz szükség, és tovább bővülhetnek a készletek. Az európai gáztárolók töltöttsége 95 százalékos, ami nagyobb arány a régióban megcélzottnál, de elmarad a tavalyi szinttől.

Nagyon kell Európának az LNG

Ennek ellenére az európai piac nagyon törékenynek tűnik ebben a fűtési szezonban, miután a kontinensen egymás után több viszonylag enyhe tél volt – mondta Jostein Ueland, a Deutsche ReGas GmbH & Co. csoport pénzügyi igazgatója ugyanezen a londoni eseményen. Hozzátette: a régió számára fontos a rugalmas cseppfolyósítottföldgáz-ellátás. A piacok most azt várják, hogyan vág vissza Izrael Iránnak a hónap eleji rakétacsapásért. A konfliktus esetleges kiterjedésével kapcsolatos aggodalmak, valamint a Hormuzi-szoros – a globális olaj és LNG mintegy egyötödének tranzitútvonala – bezárásának veszélye az év zárócsúcsára lökte az árakat október elején. Bármilyen ellátási zavar problémákat okozhat az európai vásárlóknak. „Még mindig Ázsiával versenyzünk az LNG-ért” – mondta a konferencián Justin Jackson, az Exxon Mobil Gas Marketing Europe Ltd. ügyvezető igazgatója. „Lehet, hogy nincs LNG Európában, amikor szükségünk lenne rá Európában.”

A hollandiai következő havi határidős jegyzések, amelyek irányadók az európai gázpiacon, szerdán 1,7 százalékkal erősödtek, egymás után harmadszor.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.