BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön az eső: itt csaphatnak le a zivatarok

Véget ér a hetek óta tartó kánikula. A hőség fokozatosan enyhül, többfelé zivatar is kialakulhat. Csütörtökön már 26 fokig hűl le a levegő. A nyárias meleg a hétvégére tér vissza, napsütéses, meleg napok lesznek.

Gomolyfelhős, napos idő várható, elszórtan záporral, zivatarral, ezekre nagyobb esély a nyugati határszélen, a középső országrészben és délkeleten van. Nagyobb területen megélénkül az északi szél a Dunántúlon, sőt néhol erős, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé csökken a hőmérséklet.

Young,Couple,Walk,Dog,In,Rain.,Details,Of,Wellies,Splashing
zivatar
Jönnek a zivatarok és a lehűlés / Fotó: Shutterstock

Hol eshet az eső?

Hétfőn elsősorban a középső és délkeleti országrészben, valamint a nyugati, délnyugati határvidék közelében fordulhatnak elő elszórtan zivatarok, melyek este csak lassan, fokozatosan csengenek le. Az intenzívebb gócokat, egymást követő cellákat lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék, helyenként esetleg felhőszakadás, valamint erős, viharos széllökések, jégeső kísérheti.

Végre itt a felüdülés, elfelejthetjük a 40 fokokat

A sok napsütés mellett északnyugat felől erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. 30-31 fok körül alakul a hőmérséklet.

Kedden a sok napsütés mellett északnyugat felől erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. 30-31 fok körül alakul a hőmérséklet. Sokfelé lesz élénk az északnyugati szél. 

Szerdán változóan gomolyfelhős időre számíthatunk, elszórtan záporral, zivatarral. Erős lesz az északnyugati szél. 25 és 31 fok közé esik vissza a hőmérséklet, több helyen megszűnik a hőség.

Csütörtökön az elmúlt hetekhez képest kifejezetten alacsony lesz a hőmérséklet. Sok napsütésre van kilátás, záporok északkeleten is már csak néhol fordulnak elő. 

Felfrissül a levegő: reggel 17, délután 26 fok valószínű. 

A hétvégére visszatér a jó idő, de a kánikula elmarad. Pénteken és szombaton ragyogó napsütéssel térhet vissza a nyárias idő. Szombaton már 32 fok körüli strandidő lesz. Fokozatosan gyengül az északias szél.

Szénfogyasztás: a hőségre fűtéssel válaszol az emberiség

A klímaváltozás hatásai ellen a legszennyezőbb forrásokkal védekezik az ágazat. A légkondicionálás és az MI-fejlesztések miatt megnövekedett villamosenergia-keresletet ugyanis a megújuló energiaforrások és a kihalófélben lévő atomerőművek sem tudják kiszolgálni, így a termelésben újra megnőtt a szénfogyasztás szerepe.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.