BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország Szingapúr legfontosabb gazdasági partnere a térségben

Magyarország hosszú távon is építhet arra, hogy a kelet-európai térségben Szingapúr legfontosabb gazdasági partnere - mondta Áder János államfő csütörtökön.

A köztársasági elnök kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik a dél-ázsiai városállamban. Csütörtökön Tony Tan Keng Jam köztársasági elnökkel, valamint Li Hszien Lung miniszterelnökkel is tárgyalt. A találkozókat követően elmondta, a gazdasági kapcsolatok erősítése, az oktatási és a tudományos együttműködés, valamint az informatika, a klímaváltozás elleni harc és a vízgazdálkodás területén is előrelépésekre adnak alapot a már meglévő kereskedelmi, befektetési kapcsolatok.

A városállamból az elmúlt években mintegy 70 milliárd eurónyi befektetés érkezett Európába. Bár ennek mintegy kétharmada Nagy-Britanniába került, számos ország verseng a forrásokért, így fontos, hogy a térségünkbe érkező vállalkozók legtöbbje Magyarországra koncentrál. A befektetési területek között az államfő kiemelte az elektronikai-, és gépipart, a környezetvédelmi technológiákat, az informatikát, valamint az orvosiműszer-gyártást és a gyógyszeripart.

Áder szerint érdemes a magyar oktatást is vonzóvá tenni a szingapúri diákoknak, Magyarország elsősorban az orvosok és mérnökök képzésében lehet érdekelt. Hangsúlyozta, hogy a már meglévő tudományos együttműködés erősítésére jó alapot adhat a nemrég létrejött Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

Magyarországnak az élelmiszeripari - korábban nagyobb volumenű - exportban adódhatnak lehetőségek Szingapúrban, de a hazánkban előállított magas színvonalú elektronikai eszközök is piacot találhatnak a dél-ázsiai városállamban. Az elmúlt években két és félszeresére emelkedett a Magyarországon gyártott gépkocsik iránti kereslet a délkelet-ázsiai országban - fűzte  hozzá az államfő.

A két ország köztársasági enöke mintegy két éve, Magyarországon tárgyalt utoljára. Magyarország mára gazdasági kiszámíthatóságot tud biztosítani a vállalkozásoknak és a befektetőknek - hangzott el. 

Áder János szerint hazánknak az együttműködés során támpontot nyújthat Szingapúr példája, amely bár szűkölködik természeti erőforrásokban, mégis hatalmas gazdasági sikereket elérve az elmúlt ötven év alatt a világ második legversenyképesebb országává vált.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.