BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Francia választás: bizarr fordulat – a zsidók Le Penékre szavaznak, a muszlimok a szélsőbalra

A közel-keleti háború kiélezte Franciaországban is a zsidók és a muzulmánok ellentétét. A Nemzeti Tömörülés határozottan Izrael mellé állt, míg az antiszemitizmussal vádolt szélsőbal a muszlimokat támogatja – a francia választások háborús törésvonalakat is jeleznek.

A 88 éves Serge Klarsfeld túélte a holokausztot, majd egész életében egykori nácikra vadászott. Most viszont az antiszemitizmus szélsőbaloldali újjáéledésétől tart, ahogy közeledik a francia választások második fordulója.

francia választások
Francia választások: „Az antiszemitizmus nem maradvány” – tiltakozik a plakát a szélsőbalos kijelentés ellen / Fotó: Hans Lucas via AFP

A radikális jobboldali pártok Európában 

megtagadták az antiszemitizmust, és támogatják a zsidókat

– mondta Klarsfeld egy tévéinterjúban, még a francia választás első fordulója előtt. 

Klarsfeld nyilatkozata jól tükrözi, hogy Marine Le Pen milyen nagymértékben újrapozicionálta pártját, mióta átvette azt apjától, aki elítélt holokauszttagadó volt, és aki egyszer a második világháború történetében „jelentéktelen részletnek” nevezte hatmillió zsidó meggyilkolását. 

Marine Le Pen stratégiája az volt, hogy a „radikális iszlamizmus” elleni védőbástyának állítsa be magát, hogy megvédje a zsidókat, a nőket és a melegeket

– mondta a Politico című lapnak Nonna Mayer, a francia szélsőjobboldalra szakosodott politológus.

A francia választók vasárnap adják le szavazataikat a szoros választás második fordulójában, ahol mindössze néhány százalékpontnyi támogatottság dönthet arról, hogy a Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés alakíthatja-e az ország első radikális jobboldali kormányát.

Az előrehozott szavazást Emmanuel Macron francia elnök indította el, miután a jobboldali radikális pártok mintegy 37 százalékos támogatottságot szereztek a júniusi európai parlamenti választáson. Az eredmény jelzés lesz arra nézve, hogy Le Pen mennyire sikeresen irányította pártját a főáramba a 2027-ben várható elnökválasztás előtt. 

Franciaország múltját tekintve, amely magában foglalja a Vichy-rezsimet és a nácikkal való együttműködést, Le Pen pontosan tisztában volt azzal, hogy az antiszemitizmus foltot ejt a Nemzeti Tömörülés imázsán

– tette hozzá Mayer.

Miközben a rasszizmus és az antiszemitizmus vádja továbbra is kísérti a Nemzeti Tömörülést – egyik jelöltje a héten lemondott, miután a közösségi médiában elterjedt egy fotó, amelyen egy horogkereszttel díszített náci tiszti sapkát visel –, Le Pen sikeresen a franciaországi zsidók védelmezőjeként tünteti fel magát, és az ország nagyszámú muszlim lakosságát okolta az őket érő diszkrimináció miatt. „A legjobb pajzs a zsidó vallású francia polgártársaink számára ma a Nemzeti Tömörülés” – mondta Le Pen májusban. „Ez az egyetlen mozgalom, amelynek megvan az akarata, a meggyőződése és az eszközei, hogy harcoljon az iszlamista fundamentalizmus ellen, amely jelenleg a rájuk leselkedő legfőbb veszély” – tette hozzá.

@mlp.officiel

Le meilleur bouclier pour les Français de confession juive, c'est le Rassemblement National. C'est le seul mouvement qui a la volonté, la conviction et les moyens de lutter contre le fondamentalisme islamiste qui est le danger majeur qui pèse sur eux.

♬ son original - Marine Le Pen

Bár nem állnak rendelkezésre közvélemény-kutatások arról, hogy a francia zsidók hogyan szavaztak a választás első fordulójában, 

a nagy zsidó közösségekkel rendelkező területeken elért eredmények arra utalnak, hogy a radikális jobboldal támogatottsága növekszik körükben.

Ilyen például Párizs egyik külvárosa, Sarcelles, amelynek egyik körzetében 

  • a szavazatok 27 százalékát kapta múlt vasárnap a Nemzeti Tömörülés (NT). 
  • Ez ugyan alacsonyabb, mint a párt országos 33 százalékos támogatottsága, 
  • de közel kétszerese annak a 15 százaléknak, amelyet az NT két évvel ezelőtt szerzett. 

A párt támogatottsága általában alacsony a francia fővárosban és a környező régióban. 

Olyan szavazási mintákat látunk, ahol az identitás nagyobb szerepet játszik, mint a társadalmi státusz 

– kommentálta a helyzetet Patrick Haddad, Sarcelles szocialista polgármestere.

Haddad szerint a szélsőbal jól szerepel a muszlimok körében, a radikális jobboldal viszont a zsidók körében erősödik – mondta Haddad, hozzátéve, hogy nemcsak Sarcelles-ben, hanem az egész országban ez a helyzet. A muszlimok és a zsidók megosztottságát az izraeli háború csak tovább fokozta. A Nemzeti Tömörülés Izrael egyik legnagyobb támogatójává vált, míg a hivatalos francia külpolitika a palesztinokat támogatta. 

Szélsőbalos antiszemitizmus

Az Amerikai Zsidó Bizottság (American Jewish Committee, AJC) által megrendelt felmérés szerint a francia zsidók 92 százaléka úgy véli, hogy Jean-Luc Mélenchon által alapított szélsőbalos Engedetlen Franciaország nevű mozgalom „hozzájárult” az antiszemitizmus növekedéséhez, míg csupán 51 százalékuk gondolja ugyanezt a Nemzeti Tömörülésről. 

Október 7-én, amikor a Hamász megtámadta Izraelt, a szélsőbalos párt nyilatkozatot adott ki, amelyben azt állította, hogy a támadásra „Izrael fokozottabb gázai megszállási politikájának összefüggésében” került sor, és gyászolta „az izraeli és palesztin halálos áldozatokat”.

FRANCE-POLITICS-ELECTORAL-EVENING-NEW- POPULAR-FRONT-LFI-NFP-LEGISLATIVE-ELECTIONS
Jéan-Luc Mélenchon, az Engedetlen Franciaország és az Új Népfront szélsőbalos vezetője – a muszlim szavazatokat célozzák az antiszemitizmussal / Fotó: Hans Lucas via AFP

Francia választások – töréspont az izraeli háború

A mozgalom ezután európai uniós választási kampányát az ezt követő izraeli háborúval szembeni ellenállásra összpontosította. Mélenchont azzal vádolták, hogy lekicsinyelte a zsidóellenes cselekmények hullámát, amikor a palesztinbarát tüntetéseket tárgyaló blogbejegyzésében az antiszemitizmust „maradványnak” nevezte Franciaországban.

A párt ellenfelei, mint például Eric Dupond-Moretti igazságügyminiszter, azzal vádolták a pártot, hogy keményvonalas álláspontot képvisel a Gázai övezet ügyében, hogy

ezzel próbálja megnyerni a muszlim szavazókat, akiknek többsége a felmérések szerint Mélenchon mozgalmát támogatja.

Van azonban néhány zsidó támogatója is Mélenchonéknak. Ilyen például a Tsedek, az izraeli politikát kritizáló francia zsidó szervezet, amely elítélte az általa „szégyenletesnek nevezett kampányt, amelyet a jobboldal és Izrael állam támogatói folytatnak, és amelynek célja a baloldal vagy egyes elemeinek diszkvalifikálása azzal, hogy antiszemitizmussal vádolják őket, mert támogatják a palesztinok jogait”.

Klarsfeld a maga részéről azonban továbbra is kritikus. A Le Monde című lapnak adott interjúban arra a kérdésre, hogy támogatásával nem kockáztatja-e egy olyan párt legitimálását, amely egy másik vallási kisebbséget, a muszlimokat veszi célba, Klarsfeld azt válaszolta, hogy „a muszlimoknak magukra kell vigyázniuk”, és „nem nyilvánították ki a Franciaországhoz való kötődésüket”.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.