BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
francia kormány homofób focidrukkerek

Nevetséges ügy miatt szakadt ketté a francia kormány

Az egész ország a fejüket követeli, és most a miniszterek is egymás ellen fordultak. A francia kormány ugyanis nem tudja eldönteni, hogyan lépjen fel a homofób szlogeneket kántáló szurkolókkal szemben.

A francia kormány, amely rövid hivatali ideje alatt saját szövetségeseit, az ellenzéket és a lakosságot is maga ellen fordította, egy teljesen abszurd kérdés miatt szakadt két részre: mit tegyünk a focimérkőzéseken elhangzó homofób kántálásokkal szemben?

francia kormány homofób focidrukkerek
Két részre szakadt a francia kormány a homofób focidrukkerek miatt / Fotó: AFP

Csütörtökön Gil Avérous sportminisztert egy interjúban arról kérdezték, hogy a nemrég megalakult kormány mit fog tenni annak érdekében, hogy megfékezze a francia focimeccseken évtizedek óta problémát okozó szurkolói erőszakot.

A politikus radikális megoldást ajánlott fel:

a hazai csapatot automatikusan vesztesnek nyilvánítanák – igaz, nemcsak az ultrák összecsapásai esetén, hanem akkor is, ha a meccsen homofób skandálások hallatszanak.

Avérous elmondta, hogy szerinte a homofóbia és a rasszizmus a sportban Európa-szerte probléma, amelyre példaként hozta fel a Paris Saint-Germain (PSG) és ősriválisa, az Olympique de Marseille közti szócsatákat, ahol a szurkolók között hagyománnyá vált egymás csapatainak a szidalmazása.

A PSG-t tavaly szankcionálták, miután a drukkerek a hazai pályán, a Parc des Princes-ben homofób skandálást folytattak a Marseille elleni mérkőzés előtt. A stadion bemondója megpróbálta megszakítani a kántálást, mondván, hogy a katari tulajdonban lévő klub kiáll a diszkrimináció ellen.

Bruno Retailleau belügyminiszter azonban nevetségesnek nevezte Avérous javaslatát, amit „radikálisnak és értelmetlennek” tart. Bár ő is egyetértett abban, hogy az ilyen viselkedésnek nincs helye a pályán, szerinte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) eljárásához kell igazodni, amely szerint a meccset félbe kell hagyni, ha a diszkriminatív skandálások az első figyelmeztetés után is fennmaradnak.

Kollektív büntetésről szó sem lehet. Ha probléma van, egyéni szankciókat vezetnénk be az ultrák vezetői és az elfogadhatatlanul viselkedő szurkolók ellen 

– magyarázta a Politicónak Retailleau, aki szerint a jövőben civil ruhás rendőrök lesznek a tömegben, hogy azonosítsák a skandálások vezetőit és más rendbontókat.

A nyilvános vitához több kormánypárti és ellenzéki politikus is csatlakozott, ezt pedig a megnevezett csapatok szurkolói szövetségei is kommentálták a közösségi médiában, amelyek sokkal nagyobb egyetértésben voltak, mint a honatyák: szerintük a kormánynak az ország összeomlását kellene megállítania, nem pedig a baráti tréfálkozást.

Szakadék szélén a francia kormány

Bár a foci mindenhol gyakori téma a politikában, a Michel Barnier vezette kabinet miniszterei közti vita a lehető legrosszabb időpontban robbantott ki viszályt, mivel a kormánynak sokkal sürgetőbb problémái vannak.

Bár kevesebb mint két hónapja kerültek hatalomra, Párizsnak sikerült maga ellen fordítania az egész országot, miután

Ennek köszönhetően magukra haragították szövetségeseiket, az ellenzéket – amely több bizalmatlansági indítványt is benyújtott ellenük –, a nagyvállalatokat és a lakosságot is, amelynek a juttatások elvesztésével kell most szembenéznie.

Megszorításokkal rázná gatyába a francia államháztartást az új miniszterelnök

Michel Barnier a vállalatokra kivetett adók mellett jelentős kiadáscsökkentést is ígért. A francia miniszterelnök új kormányának azonban nincs többsége a nemzetgyűlésben, így kétséges, hogy a népszerűtlen tervet végre is tudják hajtani.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.