BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Benyújtották az első bizalmatlansági indítványt a francia kormány ellen

Laure Lavalette, az FN képviselője és szóvivője megerősítette, hogy pártja nem fogja megszavazni a baloldal által benyújtott bizalmatlansági indítványt, amelynek elfogadására így nagyon kevés esély van.

Benyújtották az első bizalmatlansági indítványt pénteken Michel Barnier új francia miniszterelnök kormánya ellen a baloldali Új Népfront nevű pártszövetség 192 képviselőjének aláírásával – közölték parlamenti források. A baloldali képviselők szerint a köztársasági elnöknek azt a személyt kellett volna kineveznie miniszterelnöknek, akit az Új Népfront, a nemzetgyűlésben a legtöbb mandátummal rendelkező koalíció javasolt.

FRANCE-POLITICS-GENERAL-POLICY-STATEMENT-GOVERNMENT-NATIONAL-ASSEMBLY
Az indítványról jövő héten szavaz a francia nemzetgyűlés / Fotó: AFP

A második bizalmatlansági ok az indítvány szerint a Barnier-kormány politikai irányultsága, különösen hogy a végrehajtó hatalom nem hajlandó visszalépni a 2023-as nyugdíjreformtól, valamint a költségvetési javaslatok, amelyek 25 év óta a legszigorúbbnak tűnnek. Emellett a képviselők úgy fogalmaztak, hogy Michel Barnier megelégszik a környezet és az éghajlat védelméről szóló üres szavakkal.

Ennek a kormánynak a létezése, összetételében és irányvonalában a legutóbbi parlamenti választások eredményeinek a semmibevételét jelenti

– áll az indítványban, amelynek elfogadására nagyon kevés esély van, miután a Marine Le Pen fémjelezte Nemzeti Tömörülés (FN) már korábban jelezte, hogy nem fogja megszavazni. Laure Lavalette, az FN képviselője és szóvivője megerősítette, hogy pártja nem fogja megszavazni a baloldal által benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Az indítványról kedden voksol a nemzetgyűlés. A július 7-i parlamenti választások eredményeként háromosztatúvá vált a 11 frakcióval rendelkező nemzetgyűlés, amelyben Barnier kormányának az elnöki tábor, a centristák és az LR képviselőinek támogatásával is csak relatív többsége van. 

A másik két tábor, a választásokon élen végző, de a kormányból kimaradó baloldal és a Marine Le Pen által fémjelezett szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés sem ígért hosszú távra bizalmat az új kormánynak, és rövid időn belüli parlamenti megbuktatással fenyegette meg.

Megszorításokkal rázná gatyába a francia államháztartást az új miniszterelnök

Michel Barnier a vállalatokra kivetett adók mellett jelentős kiadáscsökkentést is ígért. A francia miniszterelnök új kormányának azonban nincs többsége a nemzetgyűlésben, így kétséges, hogy a népszerűtlen tervet végre is tudják hajtani.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.