BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
French PM Barnier Delivers General Policy Statement to National Assembly Amidst Political Turmoil francia miniszerelnök

Megszorításokkal rázná gatyába a francia államháztartást az új miniszterelnök

Michel Barnier a vállalatokra kivetett adók mellett jelentős kiadáscsökkentést is ígért. A francia miniszterelnök új kormányának azonban nincs többsége a nemzetgyűlésben, így kétséges, hogy a népszerűtlen tervet végre is tudják hajtani.

Michael Barnier miniszterelnök a parlamentben tartott bemutatkozó beszédében elmondta, hogy frissen megválasztott kormánya a francia költségvetési hiány csökkentése érdekében brutális megszorításokat tervez – a korábban bejelentett adóemelések mellett.

French PM Barnier Delivers General Policy Statement to National Assembly Amidst Political Turmoil francia miniszerelnök
Michel Barnier a francia nemzetgyűlés előtt mutatta be népszerűtlen kiadáscsökkentési tervét / Fotó: NurPhoto via AFP

A nemrég megválasztott veterán politikus és volt uniós diplomata egy kisebbségi kormány élén azonnal monumentális célt tűzött ki a francia állam számára, az ehhez szükséges tervet pedig kedden a parlamentnek is bemutatta.

Célunk, hogy a hiányt 2025-re a GDP 5 százalékára csökkentsük, hivatali időnk végére pedig szinte teljesen eltöröljük. Ha követjük az új programunkat, akkor a tervezettnél két évvel korábban teljesíthetjük az uniós célt 

– idézte a nemzetgyűlés előtt felszólaló Barniert a Deutsche Welle, aki a léket kapott államháztartást az ország legsürgetőbb problémájának nevezte.

Első ránézésre ez a feladat lehetetlennek tűnik: a francia államadósság mintegy 3,2 ezermilliárd euró, ami az ország GDP-jének több mint 110 százalékát teszi ki, a miniszterelnök szerint pedig a törlesztése többe kerül, mint

  • a francia hadsereg,
  • az egészségügy
  • vagy a nyugdíjrendszer fenntartása.

Az állam egyedül az oktatásra költ többet, de nem sokkal. Barnier szerint ez elfogadhatatlan, így az eltörlését kormánya első számú céljának nevezte.

 

A hiánycsökkentés „kétharmadát” a tervek szerint brutális megszorításokkal, a maradékot pedig a már korábban bejelentett adóemelésekkel oldanák meg.

Macroni gazdaságpolitika: brutális adóemelésre készülhetnek a francia vállalatok

Óriási pofont kaphatnak Macron támogatói. Michel Barnier francia miniszterelnök kabinetje a részvény-visszavásárlásokat célozná meg, miközben több ideiglenes adót is kivetnének az ipari óriásokra.

Barnier kiemelte, hogy a közkiadások az ország GDP-jének az 57 százalékát teszik ki, szemben a 49 százalékos európai átlaggal, ám szerinte a kormánynak különös figyelmet kell fordítania arra, hogy a megszorításokkal ne ártsanak a legkiszolgáltatottabb embereknek, például az egészségügyön és az oktatáson keresztül – ezek a területek így valószínűleg nem lesznek érintve.

Mivel ezek óriási forrásokat emésztenek fel, a kormánynak alternatív bevételi forrásokat kell találnia az ellensúlyozásukra, s bár a franciáknak sok esetben már most is a „világ legmagasabb adóival” kell számolniuk, a miniszterelnök szerint a közterhek emelésére van szükség.

Rendkívüli hozzájárulást kérünk a leggazdagabb állampolgároktól és a legnyereségesebb cégektől, hogy vállalják magukra a közemberek terheit. Ezeket az áldozatokat az általános jólét érdekében kell megtenniük 

– jelentette ki a kormányfő. Beszédét a többségben lévő ellenzéki törvényhozók bekiabálásai követték, és még az őt támogató konzervatív tábortól is csak szerény tapsot kapott.

A népszerűtlen terv a nemzetgyűlés tagjai és a lakosság számára sem okoz meglepetést, ugyanis Barnier már a hatalomba lépése előtt is hangoztatta, hogy az új kormánynak szorosabban kell fognia a gyeplőt a kiadások terén.

Egy hónappal ezelőtt Franciaország-szerte több mint százezer ember vonult az utcákra, hogy tiltakozzanak a kinevezése ellen, a többségben lévő baloldali pártok kárára.

Szigorúbb lesz a francia migrációs politika

A miniszterelnök az egyre sürgetőbbé váló migránsválság ügyében is felszólalt, és kijelentette, hogy kormánya keményebben fog fellépni az embercsempészekkel és az illegális határátlépőkkel szemben.

Az előző kormány integrációs munkáját is kritizálta, amely szerinte csak tovább növelte a feszültségeket az „új és a régi franciák között”. Emiatt a kiadáscsökkentés várhatóan a menekültügyet és a határvédelmet sem érintené.

A vártnál is jobban elszállhat a francia deficit

A párizsi pénzügyi és gazdasági minisztérium előrejelzése szerint a francia deficit a GDP 6 százalékát is elérheti az év végére, ha nem lép az új kormány. Ez meghaladja a korábban tervezett 5,1 százalékot is.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.