BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zavar lehet az áram- és gázszolgáltatásban az árvíz miatt

Az MVM csoport áram- és gázhálózati szolgáltatási területén több településrészt is érinthet az árvíz. A vízszint emelkedésétől függően néhány helység árterében nem lesz gázszolgáltatás, és Bács-Kiskun vármegye Duna-parti településeinek egyes részein az MVM Démász Áramhálózati Kft. az áradás levonulásáig szüneteltetheti a villamosenergia-szolgáltatást.

A Duna teljes magyarországi szakaszát érintő árvízhelyzet az MVM csoport gázhálózati társaságait és dél-magyarországi áramhálózati társaságát is érinti. Az árhullám a folyó felső szakaszait már elérte, de a további területeken a következő napokban tetőzik a vízállás.

áram
Addig lesz áram- és gázellátás, amíg biztonságos / Fotó: MTI / AP / DPA / Robert Michael

A társaság szakemberei az árvízi védekezést irányító hatóságokkal, a helyi önkormányzatokkal és a katasztrófavédelemmel együttműködve kezelik a kialakult krízishelyzetet, folyamatos egyeztetések alapján határozzák meg azokat a helyszíneket, ahol szükséges a gáz- vagy áramhálózati beavatkozás, biztonsági kikapcsolás – olvasható az MVM közleményében. 

A Duna felső szakaszán a gázhálózatot üzemeltető MVM Égáz-Dégáz, illetve a fővárosban az MVM Főgáz gázmérőket és nyomásszabályozókat szerel le azokon a helyszíneken, ahol az árvíz elérné ezeket az eszközöket.

Eddig Győrben, Esztergomban és Komáromban történtek ilyen intézkedések, a vízszint emelkedésétől függően hasonló beavatkozás várható még

  • Neszmély,
  • Nyergesújfalu
  • és Baja területén.

Veszély esetén ki kell kapcsolni az áramszolgáltatást

Az MVM Démász Duna menti szolgáltatási területén várhatóan 11 település árterében szünetelhet az áramellátás, a pontos helyszínekről a társaság weboldalán található folyamatos tájékoztatás. 
Az érintett területeken az MVM egészen addig biztosítja az energiaellátást, ameddig az biztonságosan megtehető, azonban a társaság azonnal kikapcsolja a szolgáltatást, ha a víz veszélyesen megközelíti az áramhálózati berendezéseket. Amennyiben az elárasztott területen zárlat következtében egy áramkörön megszűnik a szolgáltatás, az áramellátást csak akkor tudja visszakapcsolni az MVM, amikor az árvíz levonult, és a hiba okát biztonságosan elhárította. Szakemberei munkáját drónok is segítik majd az áramhálózat ellenőrzésében. 

Az időleges kikapcsolásokra a nagyobb veszélyhelyzet elkerülése miatt lehet szükség, ezzel az intézkedéssel elkerülhető egy nagyobb üzemzavar kialakulása is.

Az MVM – mint írja – mindent megtesz a zavartalan energiaellátás mielőbbi visszaállítása érdekében. Az árhullám levonulása után az érintett területeken a hálózat rendkívüli ellenőrzése szükséges, az MVM a biztonságot szem előtt tartva a lehető leghamarabb újraindítja szolgáltatását.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.