BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ORBÁN Viktor

Orbán Viktor: nem állítom, hogy óriási sikert értem el

A miniszterelnök az árvíz elleni védekezést irányító operatív törzs vasárnapi ülése után is beszámolt az árvíz elleni védekezésről. Orbán Viktor szerint nem aratott nagy sikert a szombati felhívásával, miután sok katasztrófaturista lepte el a fővárost, hogy közelről szemlélhesse az áradó Dunát.

„Nem állítom, hogy óriási sikert értem el a tegnapi felhívásommal, amikor megkértem a budapestieket, hogy csak akkor menjenek ki a védekezéshez, ha feltétlenül muszáj. Most a helyzet valamivel jobb, de továbbra is mindenkit óvatosságra szeretnék inteni, mert ha mégis baleset történik és a védekezést meg kell kezdeni, esetleg a töltés ázik át, csúszik meg, akkor ne legyenek láb alatt” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az árvíz elleni védekezést irányító operatív törzs vasárnapi ülése után.

Orbán Viktor, Madocsa, Duna, árvíz
Árvíz: Orbán Viktor szerint most Maocsára kell figyelni / Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormányfő ismertette: a dunai árhullám tetőzése jelenleg Dunaföldvár térségében tart. „A legfontosabb, hogy nem csütörtökön, hanem kedden, déli irányban hagyja el a legmagasabb vízszint Magyarországot” – közölte. Hozzátette: ez azonban nem jelenti azt, hogy a figyelem és a fegyelem lazulhatna, miután vasárnap még III. fokú készültség van érvényben, és ennek hosszúságát nem lehetett csökkenteni. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a szakértők hétfőre várják, hogy számos terület kiessen ebből a kategóriából, és alacsonyabb fokú védekezés is elegendő lesz. 

A miniszterelnök szerint a második jó hír, hogy továbbra sem várható számottevő csapadék, amely az árhullám levonulását érdemben befolyásolná.

Harmadik pozitívumként azt említette, hogy szombat délután kinyitották a Mosoni-Duna torkolati vízművet, és a Mosoni-Duna apadása is megkezdődött.

Ami pedig az adatokat illeti, a tetőzés óta

  • Mosonmagyaróvárnál a Lajta 51 centit,
  • Nagybajcson a Duna 188 centit,
  • Győrnél a Rába 25 centit,
  • Komáromnál a Duna 97 centit,
  • Esztergomnál a Duna 52 centit,
  • Vácnál a Duna 24 centit és
  • Budapestnél a Duna 21 centit 

apadt.

Felidézte: 

szombaton 5 344 hivatásos és 1286 önkéntes vett részt az árvíz elleni védekezésben, vasárnapra viszont ennél kevesebb, 5 025 hivatásosra és 324 civilre lesz szükség.

„A nehezebb védekezési helyszínek közé tartozik Pilismarót, Dunabogdány, Tahitótfalu, Leányfalu rendben van. Vácnál nincs változás. Kismaros védekezik, nincs változás, Kisoroszi szokások szerint. Budapest is rendben van, a Batthyány téri metróállomást is hamarosan visszakapják a fővárosiak” – jegyezte meg Orbán.

A Budapest alatti kiemelt védekezési helyszínekről is beszélt a miniszterelnök: Bátán a szombati 90-ről vasárnap 100 százalékosra emelték a készültségi szintet, Bajánál rendben van minden, Dunaszekcsőnél szintén 100 százalékos immár a védekezés kiépítettsége.

Új helyszínként Madocsára kell figyelnünk, ahol ki kell építeni egy ideiglenes védművet

– hangsúlyozta. Hozzáfűzte: úgy látja, hogy utóbbi helyen körülbelül 600 darab homokzsákot kell használni, az önkormányzati védekezés részeként pedig ingóságokat kell kiszállítani a hullámtérben található ingatlanokból.

Paks rendben van, a várakozásoknak megfelelően sikeres a védekezés – jegyezte meg.

Újságírói kérdésekre válaszolva Orbán Viktor arról beszélt, hogy

  • a vízügyesek béreleméséről a főigazgatóval egyezkednek,
  • szorosabb Közép-Európai árvízvédelmi együttműködésre lehet kilátás a jövőben, továbbá
  • a politikai élet normális rendje szerint fognak dolgozni az árvíz után, októbernek ezért ő is ott lesz az Európai Parlamentben.

Árvíz: Ursula von der Leyen kihagyta Magyarországot a felsorolásból – Orbán Viktor reagált

A magyar miniszterelnök szerint, ha baj van, csak magunkra számíthatunk, és az, hogy az Európai Unió küld-e segítséget, olyan, mint a kutya vacsorája: ha láttuk, hisszük. Orbán Viktor úgy fogalmazott: helytálltunk, megvédjük az országot, és ha jön pénz, jön, ha nem, nem. A kormányfőt azután kérdezték, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kihagyta hazánkat abban a posztjában, melyben az elmúlt évtizedek legsúlyosabb árvizeivel küzdő közép-európai országok megsegítéséről írt.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.