BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
New Flood In Romagna

Nem úszta meg Olaszország sem: szükségállapotot hirdettek, 2500 embert kellett evakuálni

A napokig tartó heves esőzés következtében számos út víz alá került a két észak-olaszországi régióban és több mint 2500 embert kellett evakuálni. Számos nagyváros, köztük Bologna, Modena, Ravenna és Rimini is érintett.

Szükségállapotot hirdetett szombaton az olasz kormány az északi Emilia Romagna és Marche tartományban az árvizek miatt, és az érintett régiók megsegítésére 20 millió eurós gyorssegélyről is határoztak.

árvíz, Olaszország, szükségállapot
Árvíz: szükségállapotot hirdettek Olaszországban, 2500 embert kellett evakuálni / Fotó: NurPhoto via AFP

A szükségállapot 12 hónapig lesz érvényben. A 20 millió eurós gyorssegélyt az első legsürgősebb intézkedésekre fordítják majd: 

  • a mentési munkálatokra, illetve 
  • az alapvető szolgáltatások és 
  • az infrastruktúra helyreállítására. 

A több napig tartó heves esőzés következtében számos út víz alá került a két észak-olaszországi régióban. 

Több mint 2500 embert kellett evakuálni.

Több nagyváros, köztük

  • Bologna, 
  • Modena, 
  • Ravenna és 
  • Rimini 

is érintett. 

árvíz, Olaszország, szükségállapot
Emilia Romagna és Marche tartományban okozta a legnagyobb károkat az árvíz / Fotó: NurPhoto via AFP

Az árvízveszély kezelésével kapcsolatban a római kormány bírálta az elárasztott régiók helyi vezetését. Nello Musumeci, a polgári védelemért felelős jobboldali miniszter azzal vádolta meg Emilia Romagna tartomány szociáldemokrata vezetését, hogy nem használták fel megfelelően a már korábban a térségnek juttatott támogatást. 

Valami nem stimmel. Ilyen katasztrofális árvizek nem sújthatják újra meg újra Emilia Romagnát

– jelentette ki a miniszter. 

Több árvíz sújtotta terület hasonló problémával szembesült 2023 májusában, amikor a szokatlanul nagy mennyiségű csapadék miatt megáradtak a folyók, és földcsuszamlások alakultak ki. Akkor 17 ember vesztette életét, és több milliárd eurós anyagi kár keletkezett.

Árvíz: Ursula von der Leyen kihagyta Magyarországot a felsorolásból – Orbán Viktor reagált

A magyar miniszterelnök szerint, ha baj van, csak magunkra számíthatunk, és az, hogy az Európai Unió küld-e segítséget, olyan, mint a kutya vacsorája: ha láttuk, hisszük. Orbán Viktor úgy fogalmazott: helytálltunk, megvédjük az országot, és ha jön pénz, jön, ha nem, nem. A kormányfőt azután kérdezték, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kihagyta hazánkat abban a posztjában, melyben az elmúlt évtizedek legsúlyosabb árvizeivel küzdő közép-európai országok megsegítéséről írt.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.