BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Osztrák választás: Herbert Kickl, a Szabadságpárt vezére már szavazott és ünneplésre készül  Herbert Herbert Kickl casts his vote in Austria's general election

Osztrák választás: győzött Orbán Viktor szövetségese

Brüsszelben reszkethetnek, jönnek a Patrióták! – írta szombaton Orbán Viktor magyar miniszterelnök cseh szövetségese ANO pártja választási sikerét ünnepelve, és vasárnap akár meg is ismételheti. Az osztrák választáson az első előzetes becslések szerint nagy győzelmet aratott a szintén szövetséges Szabadságpárt, bár győzni a számukra Ausztriában könnyebb, mint kormányt alakítani.

Az ausztriai választások lezárulta után az első előzetes becslések szerint a magyar Fidesszel szövetséges Szabadságpárt (FPÖ) nyert, nem is kevéssel megelőzve a kormányzó Osztrák Néppártot (ÖVP).

Osztrák választás: Herbert Kickl, a Szabadságpárt vezére már szavazott és ünneplésre készül  Herbert Herbert Kickl casts his vote in Austria's general election
Osztrák választás: Herbert Kickl, a Szabadságpárt vezére már szavazott és ünneplésre készül  Fotó: Anadolu via AFP

A harmadik helyen a szociáldemokraták (SPÖ) zárhatnak, negyedik a liberális NEOS, utána a Zöldek – írja a Der Standard. Mikor lesz meg az előzetes végleges eredmény, annak a pontos ideje nem ismert – a belügyminisztérium szerint 11 óráig is eltarthat.

Az első ismert eredmények alapján a Foresight kutatóintézet állított elő becslést az APA és az ORF megbízásából.

Eszerint 

  • a Szabadságpárt a szavazatok 29,1 százalékát szerezhette,
  •  az ÖVP 26,3-at, 
  • az SPÖ 20,9-et, 
  • a NEOS 8,8 százalékot, 
  • a Zöldek 8,7-et.

Ez még sokat változhat, mindenesetre az osztrák lap mandátumbecslést is közölt: az FPÖ 57 mandátumot szerezhetett, az ÖVP 52-t, az SPÖ 40-et, a két kisebb párt pedig 17-17-et. 

Tiszta jobboldali koalíció biztosan alakulhatna, ÖVP-SPÖ nem biztos 

Mindezek alapján akár már koalíciós variációkról is lehet spekulálni, és az osztrák lap meg is teszi, legalábbis matematikai értelemben: ehhez interaktív grafikonnal szolgál olvasóinak ebben a cikkben

Utoljára az 1980-as években fordult elő, hogy egyetlen párt szerzett abszolút többséget és alakíthatott egypárti kormányt Ausztriában. Azóta senki sem szerezte még meg egyedül a kormánytöbbséghez szükséges 92 mandátumot.

Az interaktív grafikonból látható, hogy nagyon érdekes helyzet állt elő, és érdemes lesz figyelni a végleges eredményeket, mert apró változások is vezethetnek lényeges különbségekhez. 

Ahhoz nem fér kétség, hogy matematikai értelemben a Szabadságpárt több koalíciós opcióval is rendelkezik, vagy hogy a többi párt nélküle is képes többséget létrehozni, vagy hogy az FPÖ és az ÖVP együtt képes lenne jobboldali többségi kormányt alakítani. Az viszont például érdekes, hogy a mostani adatok szerint az ÖVP és az SPÖ kétpárti kormányzásának esélyét csak hajszál híján hagyják meg ezek az adatok.

Megkezdődött a találgatás az osztrák sajtóban

Az osztrák sajtóban természetesen azonnal megkezdődött a találgatás és lesik, milyen nyilatkozatok jönnek a pártoktól. 

Az FPÖ vezetője, Herbert Kickl például nyitottságát fejezte ki a többi párt felé: 

A kezünk kinyújtva. Kész vagyok tárgyalni mindükkel

– idézi a Der Standard. 

Andreas Babler, az ÖVP-vel együtt kormányzó SPÖ vezére (akivel kapcsolatban van olyan spekuláció, hogy a választási harmadik hely miatt lemond) szintén kinyújtja a kezét – kivéve a Szabadságpárt felé. Komolyan kívánja venni a választók aggodalmait Kickl iránt a néppárti kancellár Karl Nehammer is. A végleges eredmények híján az első nyilatkozatok után is sok marad a kérdés.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.