BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

A MÁV látványos kedvezményt kínál a magyar vasútnak

Ingyen vehetik igénybe a hazai tehervonatok a magyarországi alapvető pályavasút-szolgáltatásokat adott szállítási teljesítmény felett – hangzott el a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület által szervezett V-Híd Magyar Vasút konferencián. A pályadíjkedvezmény célja, hogy e társaságok együttes szállítási teljesítménye növekedjen. A magyar vasút tavalyi teljesítménye 46 millió tonna volt.

Ideje megfordítani a hazai vasúti áruszállítás teljesítményének csökkenését. Ez persze nem kizárólag a vasútvállalatokon múlik, hiszen, ha csökken az árualap, csökken a teljesítményük is, mindazonáltal a magas pályadíj nehezíti a munkájukat. Most viszont készül számukra egy érdemi ösztönző.

pályadíj
Megúszható a pályadíj egy része / Fotó: Róka László

Megúszható a pályadíj egy része

A MÁV ugyanis előkészített egy javaslatot, amely szerint a társaság a tervezett fuvarozott mennyiségen felüli szállításért térítés nélkül kínálja pályavasúti alapszolgáltatását - jelentette be a MÁV Zrt. pályavasúti szolgáltatásainak igazgatója, Urvald Krisztián a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület által szervezett konferencián. Az alap-pályahasználati díj három fő összetevőből áll, ezek a 

  • menetvonal-biztosítás,
  • a kilométer-alapú pályahasználati díj,
  • és a felsővezetékhez való hozzáférés.
    Nem vonatkozik tehát az ingyenesség a járulékos szolgáltatásokra. Ilyen például az állomás használata, a távközlési szolgáltatás és karbantartás igénybe vétele. A kedvezményről a társaság a teljesítésekre vonatkozó havonkénti adatszolgáltatás alapján dönt. A változás a tervek szerint már a következő menetrendi időszakban bekerül a társaság hálózati üzletszabályzatába.
    A hazai vasúti pályákat 56–58 vasúttársaság használja. A magyarországi síneken szállított áru tömege 2021 óta folyamatosan esik, és lejtőn maradt az idei első fél évben is. A tavalyi tétel mintegy 46 millió tonna volt, az intézkedés révén a mennyiség remélhetőleg fog.

Új alapokra kerül a pályavasúti szolgáltatás

A társaság az idén hozzálátott a pályavasúti szolgáltatások új alapokra helyezésére, ennek érdekében a költséghatékonyság jegyében felülvizsgálja tevékenységét. Sorra veszi például, hogy

  • van-e kihasználatlan infrastruktúrája,
  • ha van, hol és mekkora,
  • mennyire van kihasználva a tolatószemélyzet,
  • mekkora az igény a tolatószolgáltatásra,
  • milyen új szolgáltatást kell kínálni, és hol,
  • megfelelő-e a meglévő szolgáltatások tartalma, minősége, hol lehet rajta javítani.

Mindehhez adatelemzést vesz igénybe a társaság. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.