BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Schengen alkonya: mától nehezebb bejutni Németországba – nagy a felháborodás

A következő hat hónapban nehezebb lesz bejutni Németországba. Berlin ideiglenesen visszaállította a határellenőrzéseket. Schengen korlátozása több szomszédos országban indulatokat szült.

Hétfőtől életbe lép Németországban a határellenőrzések ideiglenes visszaállítása az ország mind a kilenc szárazföldi határán. A drasztikus lépésre az illegális bevándorlás és az embercsempészet elleni védekezés megerősítése miatt kerül sor. A szövetségi kormány döntését számos szomszédos ország részéről elégedetlenség övezi – írta a Bloomberg.

16 September 2024, North Rhine-Westphalia, Aachen: Federal police officers check vehicles entering Germany at the border with Belgium. At midnight, the police started their checks against unauthorized entry into Germany. Following the knife attack in Solingen, the German government has introduced tougher measures at the borders to combat illegal entry. Photo: Roberto Pfeil/dpa - ATTENTION: License plates have been pixelated for legal reasons (Photo by ROBERTO PFEIL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
határellenőrzés Németország
Újra ellenőrzések lesznek a német határokon / Fotó: Roberto Pfeil / DPA / AFP

Németország korábban a Csehországgal és Lengyelországgal közös keleti határain rendszeresen végzett határellenőrzéseket, ahogy délen az Ausztriával és Svájccal közös határain is. Ezt most hat hónapra kiterjesztették a többi határszakaszra is, azaz most már Dánia, Hollandia, Belgium, Luxemburg és Franciaországra felől is csak határellenőrzés után lehet belépni az országban. Ezzel gyakorlatilag megszűnt az Európai Unión belüli szabad mozgás schengeni rendelkezésekben rögzített garanciája.

A belügyminisztérium közleménye szerint a kormány a lehető legnagyobb mértékben igyekszik mérsékelni a bevezetett intézkedések utazókra és ingázókra gyakorolt negatív hatásait. Hozzátette, hogy szoros kapcsolatban állnak a szomszédos országok hatóságaival, azonban ennek ellenére nem zárhatják ki a további fennakadásokat.

A németek lépése nem azt jelenti, hogy újra állandó határőrállomásokat létesítenek. Az ellenőrzés úgy zajlik, hogy a német rendőrség helyhez kötött és mobil ellenőrzéseket vezethet be, melynek során jogában áll megállítani és akár vissza is fordítani az érkezőket, de az intézkedéseiknek összhangban kell lenniük a hatályos hazai és európai uniós joggal.

Nem alakultak ki hosszú forgalmi dugók. A cseh, lengyel, osztrák és svájci határok tavaly bevezetett ellenőrzése bevált, és megmutatta, hogy a rendszer gördülékenyen működik

– nyilatkozta Nancy Faeser belügyminisztert vasárnap a Bildnek.

Elemzők szerint a kormány migrációs- és menekültügyi politikájának szigorítására amiatt került sor, mert a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali pártok a vártnál jobb eredményeket értek el a két kelet-németországi regionális választáson szeptember elején. Az Alternatíva Németországnak (AfD), valamint a Sahra Wagenknecht Szövetség elmúlt hónapokban tapasztalt felemelkedése arra késztette Olaf Scholz kancellárt és kormányának tisztviselőit, hogy változtassanak az eddigi retorikán.

Scholz azzal indokolta a határellenőrzések ideiglenes visszaállítását, hogy más EU-tagállamok nem teljesítik kötelezettségeiket. Faeser is úgy nyilatkozott, hogy szükség van az ellenőrzések szigorítására annak érdekében, hogy megvédjék Németországot az iszlám terroristáktól.

Nem meglepő módon a szomszédos országokban nem okozott osztatlan sikert a német kormány lépése. Bár a lengyel határon már tavaly október óta alkalmazzák ezeket az intézkedéseket, a további szigorítás hírére Varsó feldúltan reagált.

Németország lépései Schengen de facto felfüggesztését jelentik. Nem tudunk egyetérteni az ilyen szélsőséges és egyoldalú lépésekkel. Az ilyen cselekedetek lengyel szempontból elfogadhatatlanok

– fakadt ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök.

Scholz és Tusk pénteken telefonon tárgyalt a határkérdésről. A lengyel kormányfő ezt követően azt hangsúlyozta, hogy az illegális migráció megállításának egyetlen módja az Európai Unió külső határainak hatékony ellenőrzése, nem pedig a belső határok indokolatlan felügyelete.

A luxemburgi Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság volt elnöke is komoly ellenérzését fejezte ki a határellenőrzés vissaállításáról szóló német döntés miatt. Figyelmeztetése szzerint ez nemcsak az ingázók számára okoz kellemetlenségekre, hanem az európai integrációt is veszélyezteti – írta vasárnap a DPA hírügynökségre hivatkozva a német média.

Szándékos robbantás történt Köln belvárosában

Óriási készültség van Köln belvárosában. Robbanás történt a Hohenzollernringen hétfő reggel. Az épület tulajdonosa szerint szándékos volt a robbantás. Köln ismét átéli a terrorfenyegetést.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.