BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svédország fejenként 12 milliót fizetne a migránsoknak, hogy menjenek haza

Jelentős pénzösszeggel ösztönözné a migránsok önkéntes hazatérését a svéd kormány. Az eddigi fejenként járó 880 euró (körülbeül 348 ezer forint) juttatást 2026-tól 30 ezer euróra (11 millió 860 ezer forint) emelnék, ezzel támogatva, hogy minél több menedékkérő térjen vissza a származási országába.

Svédország régóta valóságos paradicsomnak számított a bevándorlók számára. A skandináv ország hosszú évekig tömegével fogadott be menedékkérőket olyan háború sújtotta területekről, mint a volt Jugoszlávia, a Közel-Kelet vagy épp Afrika egyes régiói. A svéd vezetés hozzáállásában azonban óriási változás állt be, erőteljes kontrasztot képezve az Európai Unió a migránsok befogadását akár büntetésekkel is ösztönző hivatalos politikájával.

-
Illegális migránsok a svédországi Malmö városában / Fotó: AFP

Ezt a fentebb említett hozzáállásbeli váltást tükrözte az is, hogy a 2022-es választások után az az Ulf Kristersson miniszterelnök alakíthatott kormányt, akinek egyik fő kampányígérete épp a tömeges bevándorlás és a bűnözés visszaszorítása volt.

Ennek jegyében egy új intézkedéssel igyekszik ösztönözni a svéd kormány a menedékkérők visszatérését származási országukba. Eddig felnőttek esetén fejenként 880 euró (mintegy 348 ezer forint) járt azoknak a migránsoknak, akik vállalták a hazatérést, a gyerekek 440 euró (174 ezer forint) járt, családonként pedig 3500 euróban (1 millió 384 ezer forint) korlátozták az összeget.

A migránsok hazatérésének jutalma drasztikusan nőne

Ezt a juttatást emelné meg 2026-tól drasztikusan a stockholmi vezetés, immáron 30 700 eurónak (12 millió 141 ezer forint) megfelelő svéd koronát kapnának azok a bevándorlók, akik úgy döntenek, hogy visszaköltöznek hazájukba – adta hírül a Spiegel.

„A migrációs politikánkat illetően egy paradigmaváltás kellős közepén vagyunk”

– fogalmazott Johan Forssell bevándorlásügyi miniszter.

A tervezett intézkedés kapcsán a svéd kormány készíttetett egy tanulmányt, egyes nyilatkozó szakértők viszont nincsenek meggyőződve arról, hogy a kezdeményezés sikeres lesz. Úgy vélik, hogy a program a várható eredményességéhez képest túlságosan sokba kerül.

Az Európai Unió ezzel szemben továbbra is kitart eddigi, már számos tagállam, köztük Magyarország által is okkal kritizált bevándorláspolitikája mellett, sőt, akár erőszakkal is igyekszik azt ráerőltetni a renitens tagországokra. A 2023 decemberében életbe lépett uniós migrációs megállapodás értelmében ha egy tagállam megtagadja a menedékkérők befogadását, akkor személyenként évi 22 ezer eurót (8 millió 700 ezer forint) kell fizetnie.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.