BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor a Salvini elleni vádemelésről: aki Európát védi, büntetésekkel néz szembe

Matteo Salvini ellen emeltek vádat az olasz hatóságok, amiért nem engedélyezte egy migránshajó kikötését. Noha Giorgia Meloni miniszterelnök szerint is csak a munkáját végezte a történések idején belügyminiszter Salvini, az ügyészek emberrablással vádolják.

Orbán Viktor miniszterelnök az X-en állt ki Matteo Salvini olasz miniszterelnökhelyettes mellett, aki ellen azért emeltek vádat, mert még 2019-ben nem engedett kikötni egy migránsokkal teli hajót Lampedusánál.

Italian Deputy Premier and Interior Minister Matteo Salvini (L)shakes hands with Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) in the Carmelite monastery of the prime minister's office in Budapest on May 2, 2019 during their press conference. Salvini is on a one-day official visit to Hungary. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP) migráns
Fotó: Kisbenedek Attila /AFP

A kormányfő szerint Európa legbátrabbjait büntetik, amiért gátat akarnak szabni a bevándorlásnak, akik a kontinenst meg akarják védeni, azok folyamatosan büntetéssel néznek szembe.

Mi folyik itt?

– teszi fel a kérdést Orbán Viktor, hozzátéve, hogy „Matteo Salvini a hősünk”.

A szicíliai ügyészek a történtek miatt hat évre börtönbe küldenék Salvinit, mondván, a hajó kikötésének megakadályozása emberrablásnak minősül. Ha a háromlépcsős olaszországi eljárásban elítélik, Salvini kormányzati tisztséget sem tölthet be a jövőben – jegyzi meg az Euronews.

Salvini szerint a migránsmentő hajók csak bátorítják az embercsempészeket

A mintegy száz bevándorlót szállító hajó kikötését még Giuseppe Conte kormányának belügyminisztereként megakadályozó Salvini jelenleg miniszterelnök-helyettesi posztja mellett a közlekedési tárcát is vezeti Giorgia Meloni kormányában. Belügyminiszterként azoknak a hajóknak a kikötését akadályozta meg, melyek a vízből kimentett migránsokat hoztak a fedélzetükön, és számtalanszor elmondta, hogy ezek a humanitárius szervezetek által szervezett mentőakciók a gyakorlatban az embercsempészeket bátorítják. 

A hajó végül egy jóváhagyó bírósági végzéssel kiköthetett.

Salvini szombaton videóüzenetben azt mondta, hogy ismét hasonlóan cselekedne egy ilyen helyzetben. Salvinit nemcsak Orbán Viktor, de Meloni is védelmébe vette, és az X-en azt írta, hogy hihetetlen, hogy egy, a munkáját végző miniszter hat év börtönt kockáztat Olaszországban, noha a határok védelmére az ország polgárai hatalmazták fel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.