BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
hszi Csin-ping kínai nagyvállalatok

Elhasalt a kínai gazdaság: zuhanórepülésben a nagyvállalatok nyereségei

Peking hiába önti a pénzt a gazdaságba, az ipar továbbra is gyengélkedik. A kínai nagyvállalatok nyeresége ugyanis szeptemberben közel 30 százalékkal kevesebb volt az előző hónaphoz képest.

Miközben a kormány több gazdaságélénkítő intézkedést is bejelentett, szeptemberben még az előző havinál is nagyobb mértékben zuhant a kínai nagyvállalatok nyeresége éves összevetésben.

hszi Csin-ping kínai nagyvállalatok
Hiába önti Peking a pénzt a gazdaságba, a kínai nagyvállalatok nyeresége továbbra is zuhanórepülésben van / Fotó: AFP

A kínai statisztikai hivatal adatai szerint szeptemberben 27,1 százalékkal esett vissza az ipari nagyvállalatok nyeresége az augusztusi 17,8 százalékos éves csökkenéshez képest.

A statisztikai hivatal szakértője egyebek között olyan tényezőkre vezette vissza a szeptemberi visszaesést, mint

  • az elégtelen kereslet;
  • a termelői árak erőteljesebb csökkenése;
  • valamint az augusztusinál jelentősen magasabb bázis.

A szakadék széle felé tartanak a kínai nagyvállalatok

Az első kilenc hónapban a kínai nagyvállalatok nyeresége 3,5 százalékkal csökkent éves összevetésben a nyolchavi 0,5 százalékos növekedés után.

Az állami tulajdonú cégek profitja 6,5 százalékkal esett a január-szeptember közötti időszakban, a külföldi cégeké 1,5 százalékkal emelkedett, a magánszektor cégei esetében 0,6 százalék csökkenést jegyeztek föl.

Tavaly a kínai ipari nagyvállalatok összes nyeresége 2,3 százalékkal csökkent 2022-höz képest, és 7690 milliárd jüant – több mint 403 ezermilliárd forintot – tett ki, miután 2022-ben 4 százalékos esést jegyeztek fel.

Több mint fél évszázada tartó határvita érhet véget két ázsiai óriás között

A megállapodás megnyitja az utat az Újdelhi és Peking közötti feszültség enyhüléséhez . A határvita lezárásától pedig a BRICS csoport együttműködésének a megerősödését is várják.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.