BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Belgium drasztikus javaslatot tett az orosz LNG kiszorítására

Júniusban lépett életbe a 14. uniós szankciócsomag. Egyre több ország nyilatkozik úgy, hogy az orosz LNG kiszorítására tett intézkedések egyelőre nem váltották be a hozzájuk főzött reményeket.

Belgium az egész Európa Unióra kiterjedő nyomonkövetési rendszer bevezetését szorgalmazza az orosz cseppfolyósított földgázra (LNG), hogy az uniós szankciókat hatékonyabban lehessen alkalmazni – nyilatkozta kedden Luxemburgban Tinne Van der Straeten belga ügyvivő energiaügyi miniszter. Az EU által Oroszország ellen júniusban elfogadott 14. szankciócsomag többek között megtiltja orosz LNG átrakodását uniós kikötőkben.

LNG tanker arrives at the "German Baltic" energy terminal
Az LNG az orosz gazdaság egyik legfontosabb exporttermékévé vált / Fotó: AFP

Belgiumot ez az intézkedés különösen érinti, mert a kereskedelmi útvonalak olyan terminálokba helyeződtek át, amelyek elegendő kapacitással rendelkeznek az uniós importhoz, mint például a zeebrugge-i, amely az északnyugat-európai és azon túli LNG-szállítások kapujaként szolgál.

Belgiumban az LNG-szállítmányok megduplázódtak. Ezek minden bizonnyal az európai ellátás biztonságát szolgálják, de nehézségekbe ütközünk a szankciócsomag végrehajtása során

– emelte ki a tárcavezető az uniós tagállamok energiaügyi minisztereinek tanácskozására érkezve.

Belgium egy olyan rendszer bevezetését szorgalmazza, amely lehetővé teszi az orosz LNG nyomon követését, valamint az Európai Bizottság összehangolt megközelítését az LNG-t importáló tagállamok támogatására. A miniszter szerint a szankcióknak hatékonyaknak kell lenniük, ha az a cél, hogy megállítsák az orosz háborús gépezet táplálását. A múlt hónapban Van der Straeten már felszólította az EU-t, hogy biztosítson szilárd jogalapot a vállalatok számára, hogy azok előre felmondhassák az orosz beszállítókkal kötött szerződéseiket.

Szeptemberben Hollandia energiaügyi minisztere is arról számolt be, hogy nyár óta kétszer annyi orosz LNG-t szállító hajó köt ki Rotterdamban, ami véleménye szerint aggasztó és nemkívánatos fejlemény. Sophie Hermans felhívta a figyelmet arra, hogy egyelőre nincs olyan uniós szankciós intézkedés, amely megtiltaná az orosz LNG-importot. Emiatt az Európai Bizottságtól választ vár arra, hogy az EU-tagállamok miként tehetnek célzottan intézkedéseket a behozatal csökkentése érdekében.

Hétfőn Franciaország és kilenc másik EU-tagország levélben kérte az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot az orosz LNG-vel kapcsolatos szigorúbb jelentéstételi kötelezettségekre a tárolóvállalatok és a szállítók számára.

Financial Times: egyre több a gyanús tankerfelvásárlás, Oroszország LNG-árnyékflottát épít

Az LNG egyre fontosabbá vált Oroszország háborús gazdaságában, mivel értékes bevételt biztosít az ukrajnai háború kitörése óta. A közelmúltban megnövekedett az Oroszországhoz köthető LNG-tankert vásárlók száma, és sokan attól tartanak, hogy Oroszország titokban árnyékflottát épít az LNG szállítására.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.