BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
German Baltic Sea Energy Terminal

Idén is Kína lehet a világ legnagyobb LNG-importőre

Peking visszavette a világ legnagyobb LNG-importőre címet Japántól, amit idén és 2025-ben megtarthat. A gáz Kína teljes energiaszerkezetének mindössze 8,5 százalékát teszi ki, így bőven van tere a növekedésnek.

Kínában a földgáz iránti kereslet az év első nyolc hónapjában mintegy 10 százalékkal nőtt, a jövőben további bővülés várható, főként az ipari ágazatoknak köszönhetően. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ebből kifolyólag úgy véli: Kína idén és 2025-ben is a világ legnagyobb LNG-importőre lehet.

German Baltic Sea Energy Terminal
Az ipar miatt tovább nőhet a kínai kereslet / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Peking visszavette a világ legnagyobb LNG-importőre címet Japántól, a szigetország ugyanis 2023-ban 65,1 millió tonnát vásárolt, míg a Kínába irányuló szállítmányok tavaly 12 százalékkal, 70,6 millió tonnára nőttek. Dél-Korea a harmadik lett 44,7 millió tonnával, India a negyedik 21,8 millió tonnával.

A gáz Kína teljes energiaszerkezetének mindössze 8,5 százalékát teszi ki, így bőven van tere a növekedésnek. Érdemes megjegyezni, hogy a vezetékes földgáz terén is jelentősen megugrott behozatal: az orosz Gazprom tavaly 22,7 milliárd köbméternyi gázt exportált a vezetéken a világ második legnagyobb gazdaságába. Ez majdnem a másfélszerese a 2022-es több mint 15,4 milliárd köbméternek.

Moszkva a Szibéria Ereje 1. gázvezetéken 2019 vége óta exportál gázt Kínába, egy harmincéves időtartamú, több mint 400 milliárd dollár értékű szerződés értelmében a mennyiséget 2025-ig fokozatosan évi 38 milliárd köbméterre növelik.

A Reuters szerint az IEA kitért a világ legnépesebb országára is: a nemzetközi szervezet becslései szerint az indiai gázkereslet idén közel 9 százalékkal, jövőre pedig 8 százalékkal emelkedhet a gazdasági bővüléshez szükséges növekvő energiaigény és a közlekedési ágazat erős gázfogyasztása miatt.

Amerika legyőzte Katart és Ausztráliát: a világ legnagyobb LNG-exportőrévé vált

Tavaly az Egyesült Államok 91,2 millió tonna (nagyjából 124 milliárd köbméter) LNG-t exportált a Bloomberg adatai szerint, miután a freeporti terminál ismét működött. Katar mindeközben 2016 óta először csökkentette exportját 1,9 százalékkal, ám ez is elég volt ahhoz, hogy az Egyesült Államok mellett Ausztrália is megelőzze a közel-keleti országot.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.