BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A várt felett a Telekom negyedéves profitja

A menedzsment szerint felülmúlhatók az éves bevételi és EBITDA célok.

A lényeges bevétel- és eredénysorokon javuló adatokat közölt a keddi tőzsdezárás után a Magyar Telekom.

A bevételek 9 milliárd forinttal vagyis 5,7 százalékkal, 166,1 milliárd forintra emelkedtek 2021 második negyedévében, a vezetékes és mobil szolgáltatási bevételek magasabb hozzájárulása miatt.

A bruttó fedezet jelentősen, éves összevetésben 6,3 milliárd forinttal emelkedett, 96,5 milliárd forintra 2021 második negyedévében, a növekvő árbevétel miatt. A közvetett költségek emelkedtek éves összevetésben 2021 második negyedévében, de 2021 első félévében a 2020 első félévi szinthez képest hasonlóan alakultak.

A Telekom 83,1 milliárd forintot számolt el spektrum beruházásként a 900 MHz-es és 1800 MHz-es frekvenciasávok 2021 első negyedévi aukcióját követően. A szabad cash-flow az egyszeri spektrum licensz díjak nélkül 10,3 milliárd forintot ért el a 2021- es év első hat hónapjában, főleg a javuló EBITDA hatására, ami a bázisidőszakhoz képest 6,9 milliárd forintos növekedést jelent.

Az adózott eredmény 26,4 százalékkal 14,5 milliárd forintra nőtt 2021 második negyedévében, valamint éves összevetésben több mint kétszeresére, 24,6 milliárd forintra emelkedett 2021. első hat hónap tekintetében, az EBITDA növekedésének köszönhetően, ami kedvezőbb pénzügyi eredménnyel is társult.

 Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, elmondta:

2021 második negyedéve során a működési környezet kissé kedvezőbbé vált a korábbi időszakhoz képest, mivel a COVID-19 piacra és a Magyar Telekomra gyakorolt hatása valamelyest csökkent a negyedév során. Stratégiánkkal összhangban további lépéseket tettünk Magyarország digitalizációját célzó programjának keretén belül, egy KKV-k számára kialakított digitális fejlesztési kezdeményezés elindításával. Ezzel egyidőben az eredeti terveknek megfelelően folytatódott a hálózatmodernizáció, lefedve 2,75 millió hozzáférési pontot a Gigabit-képes hálózattal. Ez a működésünkben mutatkozó erőteljes lendület tükröződik a negyedéves pénzügyi teljesítményünkben, amely mind a bevételek, mind az EBITDA széleskörű növekedését jelentette éves összehasonlításban, továbbra is sikeresen monetizáltuk az erős piaci keresletet a távközlési és adatszolgáltatások iránt. Előre tekintve a második félévre figyelembe véve az elért erős eredményeket, úgy véljük megfelelő alapokkal rendelkezünk, hogy felülmúljuk az eredetileg kitűzött 2021-es bevételi és EBITDA növekedési céljainkat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.