BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig szerény a Telekom menedzsment?

Bár a Magyar Telekom javított a prognózisokon, de ha a növekedés erős dinamikája fennmaradna, akkor akár ambiciózusabb várakozásokat is közzé tehetne a menedzsment - vélekedett Török Lajos, az Equilor vezető elemzője.

Jelentős növekedésről számolt be kedden piaczárás után közzétett negyedéves gyorsjelentésében a Magyar Telekom. Bevétel soron a felfokozott várakozásokat is meghaladta az éves alapon 6 százalékos emelkedés. Az eredmény sorokon is jelentős az éves növekedés, az EBITDA 6, míg az EBIT 9 százalékkal emelkedett, azonban itt csak az EBITDA haladta meg enyhén a várakozásokat, míg az EBIT enyhén elmaradt. 

Erős negyedévet zárt a Magyar Telekom,

mely részben hozzájárult ahhoz, hogy a vezetőség javítsa idei és középtávú várakozásait, ám amennyiben a növekedés dinamikája fennmaradna, akkor akár ambiciózusabb várakozásokat is közzé tehetne a menedzsment – mondta Török Lajos, az Equilor vezető elemzője. Hozzátéve: a jó eredmények miatt a vezetőség emelte az idei évre adott várakozásait, már 3 százalékos bevétel és legalább 3 százalékos EBITDA növekedést várnak, míg a CAPEX és szabad pénzáram várakozások nem változtak, továbbra is stabilnak látják a 2020-as évhez képest. A 2021-24-re vonatkozó várakozásaikat is frissítették, mely alapján 2020-hoz képest 1 százalékkal növekedhet a bevétel és az EBITDA, felfelé mutató potenciállal, mely újdonság, míg a szabad pénzáram, a teljes részvényesi kifizetéssel együtt, 1-2 százalékkal emelkedhet.

A klasszikus telekommunikációs szegmensek mind Észak-Makedóniában, mind Magyarországon tudták növelni a bevételeiket ezt azonban részben ellensúlyozta az, hogy a rendszerintegrációs szegmens csökkenésről számolt be mind a két országban. Az RI/IT bevétel 2 százalékkal csökkent éves alapon. Főleg a kiszervezési megrendelések csökkentek, míg ezt részben kompenzálta az emelkedő implementációs projekt megrendelés.

Magyarországon a mobil bevételek 8,7 százalékkal emelkedtek éves összehasonlításban,

mert az adatbevételek nagyobb ütemben tudtak bővülni, mint a lakossági hangalapú bevételek csökkenni. Hiába növekszik a hangalapú forgalom, egyre több ügyfél választja a korlátlan csomagokat, mely csökkenti az alszegmens bevételét. Ezt azonban ellensúlyozta az éves alapon 20,2 százalékkal emelkedő adat és SMS bevétel, valamint a felhasználók feltöltőkártyáról előfizetési modellre való átállása. A megugró SMS bevételeket az állami Covid kampány miatt kiküldött tömeges SMS-ek is megnövelték a negyedévben. A készülékértékesítések 11,9 százalékkal emelkedtek éves alapon. 

A magyar vezetékes bevételek 3,2 százalékkal emelkedtek éves alapon, 49 milliárd forint bevételt ért el a cég ezen a szegmensben.

A főbb komponensek közül tovább folytatódott a hangalapú bevételek csökkenése, éves alapon 6,5 százalékkal csökkentek, míg a TV bevételek 7,9 százalékkal emelkedtek, hála a magasabb előfizetői számnak. A szélessávú kiskereskedelmi bevételek 7,3 százalékkal növekedtek. A készülékértékesítések 2,6 százalékkal emelkedtek éves alapon. A szegmens egy előfizetőre eső árbevétele enyhén csökkent, azonban a gigabit házat kiépítése miatt egyre többen vásárolnak nagyobb sávszelességes internetet. 

Észak-Makedóniában is hasonló trendeket láthatunk – emelte ki az elemző, azonban a vezetékes szegmens növekedés dinamikája itt jelentősebb. A mobil bevételek 8,3 százalékkal emelkedtek éves alapon, míg a vezetékes szegmens bevételei 7,8 százalékos éves emelkedést mutatnak. Az országban a Telekom bevétele még a hangalapú bevételek között is enyhe emelkedést mutat. Az RI/IT bevételek jelentősen, 24,5 százalékkal csökkentek éves alapon, hála a testreszabott megoldási projektekből származó alacsonyabb bevételeknek, mely kiemelkedően magas volt a bázis időszakban. 

A negyedéves nyereség 14,5 milliárd forint volt. Ez meghaladta az elemzői várakozásokat is 12 százalékkal és 26 százalékos éves növekedésnek felel meg. A szabad pénzáram megháromszorozódott, részben hála az emelkedő EBITDA-nak, valamint a tavalyihoz képesti alacsonyabb CAPEX-nek, tavaly ilyenkor felgyorsították a gigabit hálózat kiépítését. A mostani negyedév végére már 2,75 millió hozzáférési pontot alakítottak ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.