BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Le Pen betett, brutális sokk után éledezik a francia tőzsde

Csillapodni látszanak a piaci kedélyek a francia tőzsdén az utóbbi hetek politikai sokkja okozta hullámzást követően.

Csillapodni látszanak a piaci kedélyek a francia tőzsdén az utóbbi hetek politikai sokkja okozta, a helyi mellett a nyugat-európai tőkepiacokra is átterjedő hullámzást követően, még ha a befektetők nem is heverték még ki a radikális jobboldal előretörésének és esetleges hatalomra kerülésének kockázatait. 

francia tőzsde, Párizs, CAC 40 City workers in the La Defense business district of Paris, France, on Tuesday, June 18, 2024. France’s political upheaval has led Paris to lose its spot as Europe’s biggest equity market to London, less than two years after winning that title from the UK. Photographer: Nathan Laine/Bloomberg
Életjeleket mutat a francia tőkepiac / Fotó: Nathan Laine / Bloomberg / Getty Images

Hogy utóbbit nagyon is komolyan veszik a globális intézményi befektetők is, jól mutatja, hogy a Goldman Sachs friss kimutatása szerint az előző hónapok bevásárlását követően júniusban túladtak európai részvényeiken a fedezeti alapok.

A profi befektetők is kitáraztak

A kitárazás a hagyományos, long pozíciók zárása mellett – az árfolyam esésére spekuláló – short pozíciók hasonló arányú felvétele mellett zajlott le. Éppen akkor, amikor az európai tőkepiacokat a franciaországi előrehozott választások híre rengette meg, miután az európai parlamenti választásokon a Nemzeti Tömörüléstől elszenvedett vereség hatására Macron elnök ebben látta meg a politikai túlélésének zálogát, a befektetőket azonban megriasztotta a radikális jobboldal előretörése.

A Goldman adatai rámutatnak arra is, hogy világszerte Európában vágták vissza a legnagyobb mértékben részvénypozícióikat az intézményi befektetők. Az alapok leginkább a pénzügyi szektorban, különösen a bankrészvényekben meglévő kitettségüket építették le, 2021 novembere, azaz közel három év óta a legnagyobb volumenű nettó eladást végrehajtva.

Kezd magára találni a francia tőzsde

Az európai részvényrali júniusban torpant meg, a francia tőzsde pedig két év óta a legnagyobb havi zuhanást könyvelhette el a politikai bizonytalanság közepette. A párizsi börze vezető indexe, a CAC 40 6,4 százalékot zuhant múlt hónapban, ezzel teljes idei emelkedését visszaadta a részvénykosár.

A június végi mélypont óta kezd magára találni a helyi piac, július első napjaiban két és fél százalékkal került feljebb a mutató, szerda kora délután másfél százalékos pluszban kereskedtek a párizsi börze blue chip indexével. 

Ez pedig azt jelenti, hogy az év elejétől számított hozamokat tekintve ismét a zöld tartományba került a mutató.

Az előrehozott választások első fordulójának sokkját követő piaci megnyugvásban szerepe lehet a baloldali pátok és a Macron fémjelezte Renaissance taktikázásának, melyek a voksolás vasárnap esedékes második fordulója előtt koordinált visszalépésekről kezdtek el tárgyalni annak érdekében, hogy a jelöltek számának szűkítésével megnehezítsék a Marine Le Pen-féle radikális jobboldal dolgát, hogy az ne tudjon abszolút többséget szerezni.

A Le Monde információi szerint a mérsékelt erők 221 képviselőt hívtak vissza egymás javára, hogy a mintegy 500 még nyitott körzetben javítsák a megerősödött Nemzeti Tömörüléssel szembeni esélyeiket.

A francia belpolitikai fejlemények hozzájárulhattak az euró dollárral szembeni erősödéséhez is. Az európai közös pénz szerdán 0,1 százalékot javított az amerikai fizetőeszközzel szemben, a keresztárfolyam az 1,075-ös szintnél jár kora délután. Egy hete még az 1,07-es szint alá is benézett a kurzus. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.