BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kézikonzolok jelenthetik a játékipar jövőjét

A Sony és a Microsoft nagy hátrányban: újra hódítanak a kézikonzolok, élükön a Steam Deckkel és az Asus ROG Ally-jal. A jelenlegi helyzet pedig okot ad egy fontos kérdésre: megéri-e drága, csúcskategóriás nagy konzolokat gyártani, vagy inkább át kellene állni a könnyedebb, de kissé visszafogottabb kézikonzolok gyártására?

Amikor 2023 tavaszán a Sony előállt a PlayStation Portallal, akkor a konzoljátékosok nagy része szinte fejvesztve próbálta kideríteni, hogy ez a méltán népszerű PSP (PlayStation Portable) visszatérését jelenti-e, viszont sajnos sokaknak csalódniuk kellett. A Portal nem volt más, mint a PS5 kiterjesztése, és valójában nem számított nagy újdonságnak. Ami viszont kiderült, hogy a játékosok közössége mennyire ki van éhezve a kézikonzolok visszatérésére, ami viszont felvet egy fontos kérdést: megéri-e következő generációs PlayStation és Xbox konzolokat gyártani, vagy inkább egy erős, bővíthető kézikonzol jelenti a jövő?

Jaen,,Spain,October,02,,2022:,The,New,Válvuve,Steam,Deck, kézikonzolok
Egy kézikonzol sokkal kényelmesebb, ám visszafogottabb játékélményt ígér, mint egy drága PS vagy Xbox / Fotó: Shutterstock

Iparági pletykák szerint a kérdés nemcsak a játékosokban merült fel, hanem már a gyártókban is. A Steam Deck és az Asus ROG Ally jelenlegi eladásai igenis érdeklik a Sonyt és a Microsoftot is, így lassan nekik is illene előállniuk egy saját kézikonzollal – a nyomáson pedig a következő Nintendo Switch megjelenése sem segít. 

Miért kellenek kézikonzolok?

A kézikonzolok iránti érdeklődés valójában a Nintendo Switch megjelenésével támadt fel (nem a PS Vitával) – 2015-ben hallhattunk először a konzolról, és már akkor, a ködös információk közepette is mindenki azt remélte, hogy valami világmegváltó újítás fog következni, ez pedig 2016 októberében be is igazolódott: 

a Nintendo Swtich a 2010-es évek PSP-je lett, és ezzel kihúzta a céget a mélyrepülésből.

Ez nemcsak azt bizonyította, hogy a játékosoknak alternatívák kellenek a mainstream nagy konzolok mellé, hanem azt is, hogy sokszor a kényelmet választják a minőség helyett. A Switch teljesítménye ugyanis jóval gyengébb, mint az akkori PS4 Pro vagy az Xbox One X, az évek során pedig csúnyán lekörözte mindkettőt az eladásokban.

Barcelona,,Dec,1st,2023:,Young,Woman,Playing,With,A,Nintendo
A Nintendo Switch a kényelmet és a szórakozást állította a középpontba / Fotó: Shutterstock

A kézikonzolok húzóereje

A 2000-es években a PSP és utódja, a PS Vita valóságos technológiai csodának számítottak. Már a PSP is azzal hirdette magát, hogy PS2-es játékokkal játszhatunk bárhol: nem kell hozzá tévé, internet, külön kontroller, minden, amire szükség van, az a kezedben van. Ez a koncepció pedig megnyerte a játékosokat, és a kor egyik legjobban fogyó konzolja lett.

A PSP sikere után a PS Vita lehetett volna a nagy utód, de a Sony nem tudta tartani a tempót a nagy konzoljaival.

A PS Vitát már nehezen lehetett azzal marketingelni, hogy az akkori konzolok teljesítményével rendelkezik, a PS3-at és már lassan a PS4-et is ideértve. A sok éves varázs elmúlt, és a Vita inkább lett csalódás, mint vérfrissítés.

Madrid,,Spain;,04-30-2022:,Front,View,Of,The,Famous,Sony,Psp
A PSP sokáig meghatározó volt a kézikonzolok világában / Fotó: Shutterstock

Az újkori kézikonzol-szerelem

A Nintendo Switch aztán mindent megváltoztatott: a kényelmet és a szórakozást helyezte előtérbe, nem a technológiai vívmányokat, és azonnali siker lett, amihez olyan népszerű címek is hozzátartoztak, mint a Mario- és a Zelda-sorozat. Az évek során lassan, de egyre erősebben merült fel, hogy a Switch nem fejlődik, nem érkezik belőle következő generáció, és emiatt a varázsa is kopni kezdett – hiába jelentek meg rá olyan címek, mint a The Witcher 3, a Diablo III. és az új Doom, ezek nem voltak elegek a fejlődéshez.

2021-ben viszont a Valve felrázta az állóvizet: napvilágot látott a Steam Deck.

A Steam Deck beváltotta ígéretét: nagyjából minden játékot lehet rajta futtatni, ami elérhető a Steam online játékkönyvtárában. Természetesen ez kompromisszumokkal jár, a Deck nem egy kézben hordozható csúcskategóriás számítógép, megkötésekkel viszont valóban rengeteg modern játék élvezhetően fut rajta. Ez elég volt ahhoz, hogy

  • az évek óta csendben figyelő Nintendo is bejelentse, dolgoznak a Switch utódján;
  • a Steam Deck 2022-es sikere után egy évvel az Asus is kiadta saját kézikonzolját, a ROG Ally-t, ami jelenleg az egyetlen versenytárs is egyben;
  • valamint 2023-ban jelent meg a PS Portal is.

Bátran kijelenthető, hogy a Steam Deck jó időben jelent meg, ami egyben jelzés is volt a gyártóknak, hogy ideje előbújni a sötétségből, és felfedni terveiket, ugyanis a verseny elkezdődött, és szorosabb, mint valaha.

PS6 vs. kézikonzolok

A következő PlayStation konzol valószínűleg egy ugyanakkora technológiai ugrás lesz, mint ami a PS4 és PS5 között volt. A következő generációs AMD csipek és új SSD háttértárak még tovább fogják gyorsítani a konzolt és növelni a tárhelyet, valamint választhatunk 4K-felbontás melletti 120 fps (másodpercenkénti képkockasebesség) és 8K felbontás melletti 60 fps között. Tehát a PS6 szebb, gyorsabb, nagyobb lesz – ez azonban az árában is meg fog mutatkozni.

A Covid és az orosz–ukrán háború okozta infláció miatt sok játékos olcsóbb megoldásokat keres, amire tökéletes válasz egy új kézikonzol.

Ahogy a Nintendo Switch esetében is, a játékosok elsősorban a kényelmet és a szórakozást keresik, nem a csúcskategóriás nagy konzolokat. A Sony állítólag már most is küszködik a még be nem jelentett PS5 Pro gyártási költségeivel, ugyanis nem akarják túl drágán adni a konzolt, mert akkor senki nem fogja megvenni. 

Egy új kézikonzol viszont segíthet alacsonyabban tartani a kiadásokat, és ahogy a Nintendo Switch vagy a Steam Deck esetében is, azonnali sikerre lehetne számítani. A PSP-vel egyszer már sikerült csodát tennie a Sonynak, így nem elképzelhetetlen, hogy meg is tudják azt ismételni.

The,Rog,Ally,From,Asus,Is,A,Dual-stick,Handheld,Windows-based
Az Asus ROG Ally jelenleg az egyetlen kihívója a Steam Decknek / Fotó: Shutterstock

A konzolháború jelenlegi állása, kanyarban a PS5 Pro

Az Xbox már bejelentette, hogy októberben jelennek meg a Series sorozat új képviselői, ám ezek csak nagyobb tárhellyel rendelkező modellek lesznek, nem valódi Pro-eszközök. A PS5 Pro most úgy tűnik, lassan megmutatja magát: a Sony 30. évfordulós beharangozó plakátján ugyanis feltűnt egy eddig soha nem látott PlayStation-modell, melyről úgy gondolják, hogy az az új konzol. 

A Sony és a Microsoft eddig is szépen húzta egymást felfelé a modern konzolháború alatt:

a PS5 megjelenése óta már 8 százalékkal előzte meg elődje eladásait, az új Xbox konzol 13 százalékkal van lemaradva az Xbox One-tól.

Ez a lemaradás azt is jelenti, hogy még a két generációval ezelőtti Xbox 360 eladásait sem sikerült megugraniuk. A PlayStationre viszont közel sem akkora a kereslet, mint amire gyártója vagy a piac számított.

A drága játékok és konzolok korában szükség van olcsóbb alternatívára, és ha ez az alternatíva még vonzóbb is, mint a nagy konzol, akkor lehet, hogy érdemes abba több időt, energiát és pénzt fektetni. A gamerlaptopok piaca is azért van folyamatosan felívelőben, mert az elmúlt tíz évben kifejezetten fontos lett a mobilitás, ami szintén könnyebben megoldható lenne egy hordozható kézikonzollal, mint a nagyobb testvérekkel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.