BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A közmunka fogja csökkenteni a hatalmas munkanélküliséget

2013 első negyedévében a munkanélküliek száma 509 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 11,8 százalékos volt.

Míg a férfiak munkanélküliségi rátája 0,4 százalékponttal emelkedett az előző év azonos időszaká-hoz képest, addig a nőké ugyanennyivel csökkent. Mind a munkanélküliek létszáma, mind a munkanélküliségi ráta lényegében megegyezett az egy évvel korábbival - írja a KSH.

A munkanélküliek 18,1 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 30,5 százalékos munkanélküliségi rátája 2,7 százalékponttal magasabb az egy évvel azelőttinél. A fiatal nők és férfiak munkanélkülisége egyaránt nőtt 2012 I. negyedévéhez képest. A 25–54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 10,8 százalékos volt, egy év alatt alig változott. Az 55–64 évesek munkanélküliségi rátája 1,4 százalékponttal, 7,8 százalékra csökkent - derül ki a KSH adataiból.

A munkanélküliek 44,7 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 15,8 hónap volt.

A foglalkoztatottság minimálisan nőtt: a vizsgált időszakban a foglalkoztatottak 3 millió 818 ezer fős létszáma 26 ezerrel haladta meg a 2012. I. negyedévit. A növekedés a mintavételi hibahatáron belül maradt. Közülük 3 millió 787 ezer fő volt 15–64 éves, ami 31 ezer fős növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

„A várakozásoknál enyhén nagyobb mértékben, 11,8 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta január-március között a december-február között mért 11,6 százalékról, míg kissé magasabb az egy évvel ezelőtti 11,7 százalékhoz képest” – írta lapunknak elküldött elemzésében Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

A foglalkoztatottak száma minimálisan 0,5 ezer fővel nőtt az előző háromhavi átlaghoz képest, ugyanakkor 26,4 ezerrel nőtt egy év alatt, ezen belül kiemelkedően, 37,5 ezer fővel nőtt a foglalkoztatás a piaci szolgáltatások területén. Végzettség szerint a felsőfokú végzettségűek foglalkoztatása 47,4 ezerrel nőtt.

A munkanélküliek száma 6,8 ezer fővel nőtt az előző háromhavi átlaghoz, míg 4,6 ezerrel emelkedett az egy évvel korábbihoz képest – mutatott rá Suppan Gergely. Az aktívak száma egy év alatt 31 ezerrel bővült. Az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben folytatódhat az aktívak számának növekedése – tette hozzá.

„Szezonális hatások, valamint a közmunkaprogramok növekedése miatt a következő hónapokban nagymértékben emelkedik a foglalkoztatás, míg lassabb mértékben csökkenhet a munkanélküliség” – vélte Suppan. Szerinte a fokozatosan javuló növekedési kilátások hatására az év második felétől javulhatnak a foglalkoztatási kilátások a versenyszférában is.

2013 I. negyedévére 3 millió 818 ezer főre nőtt a megfigyelés körébe tartozó 15–74 éves foglalkoztatottak száma. A 15–64 éves népesség foglalkoztatási rátája 0,9 százalékponttal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.