Magyar gazdaság

Hszi Csin-ping nem megy Pécsre, Szijjártó cáfolta a híresztelést

Minden korábbi híreszteléssel ellentétben a kínai elnök nem látogat el Pécsre a magyarországi útja során. Korábban arról lehetett hallani, hogy a kétnapos diplomáciai út egyik napja Pécsett lesz, ahol egyes pletykák szerint egy új magyarországi autógyárat jelentettek volna be. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy ez álhír, Hszi Csin-ping nem utazik Pécsre.

A külgazdasági és külügyminiszter álhírnek minősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a kínai államfő magyarországi vizitje során Pécsre látogatna. Hszi Csin-ping tehát a kétnapos út alatt végig Budapesten marad. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy rendre beszámol a kormány minden friss fejleményről, amint megszületik egy ilyen horderejű megállapodás.

Szijjártó Péter
Hszi Csin-ping
Hszi Csin-ping nem megy Pécsre, Szijjártó hazugságnak nevezte ezt a híresztelést / Fotó: AFP

Már hetek óta szervezi az állam az idei év talán legnagyobb diplomáciai találkozóját Magyarországon, a kínai elnök látogatását. Ahogy arról a Világgazdaság is írt, Hszi Csin-ping programjában pécsi események is szerepeltek. Ebből arra lehetett következtetni, hogy a kínai elnök a kétnapos látogatásából az egyiket Pécsett tölti. 

Hszi Csin-ping Párizsból üzent a magyarországi látogatás előtt – videó

Magyarországi látogatása előtt Párizsban tárgyal a kínai elnök Emmanuel Macronnal és Ursula von der Leyennel. Hszi Csin-ping elmondta a francia fővárosban, hogy Peking számára továbbra is kiemelten fontos a kapcsolat az Európai Unióval.

Sokan úgy gondolták, hogy ez nemcsak egy kirándulás lesz a kínai delegáció részéről, hanem egy nagyobb bejelentés előkészülete. Egy új autógyár létesítéséről szóltak a pletykák, aminek az egyetemek városa adhat otthont.

Szijjártó Péter most közölte, hogy ez a pécsi látogatás álhír volt. 

Hszi Csin-ping tehát nem megy Pécsre.

Miért jön Magyarországra Hszi Csin-ping?

Azt is elárulta, hogy Hszi Csin-ping a május 10-ig tartó budapesti programja során tárgyalást folytat 

  • a magyar miniszterelnökkel
  • és a köztársasági elnökkel 

kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről. Azt is hozzátette, hogy a látogatás célja Magyarország és Kína államközi és gazdasági-kereskedelmi kapcsolatainak további erősítése, valamint az együttműködés kiterjesztése újabb területekre.

 

Hszi Csin-ping Szijjártó Péter Magyarország Pécs kínai
Kapcsolódó cikkek