BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Apple Pay-botrány: az egyik bank már kártalanította a károsultakat

A Gránit Banknál ma megtörtént az ügyfelek kártalanítása. Megérkeztek a számlákra a visszatérítések a jogosulatlan App Store-terhelésekre.

A Gránit Bank az App Store-incidens kapcsán azonnal cselekedett, és párhuzamosan több intézkedést tett ügyfelei pénzének biztonsága érdekében – közölte a pénzintézet vasárnap. 

Gránit Bank
A Gránit Bank fiókja / Fotó: Gránit Bank

A Gránit Bank rögtön felvette a kapcsolatot az Apple-lel, letiltották a jogtalan terheléseket indító kereskedői platformot, és még az incidens éjjelén sms-t küldtek valamennyi banki mobilalkalmazással rendelkező ügyfélnek, amelyben figyelmeztették őket, hogy a biztonságuk érdekében állítsák minimumra kártyáik online limitét, amelyet valós fizetéshez bármikor módosíthatnak.

A bank ügyfelei ugyanis mobilbanki alkalmazásukban egyetlen mozdulattal állíthatják át kártyáik ATM-, POS- és online-limitjét, mégpedig külön-külön. 

A figyelmeztetés hatására az elmúlt napokban hússzorosára nőtt a limitállítások száma.

A bank a Magyar Bankszövetség és a kártyatársaságok mellett az Apple-lel is folyamatos kapcsolatot tartott. A bankszövetség közölte, hogy az érintett magyar kártyabirtokosok gyors jelzéseinek köszönhetően a téves tranzakciókról a bankszektor értesült, és közvetítő szereplőként azonnali intézkedéseket tett a helyzet kezelésére. 

A jogtalan terhelésekre vonatkozó bejelentést követően egyébként az Apple azonnal tájékoztatta a bankot, hogy tudnak a problémáról, dolgoznak a megoldáson és orvosolják a hibát. Vasárnap megérkeztek a jóváírások is az Apple-től, amelyek azonnal meg is jelentek a károsult ügyfelek számláján. 

Az Apple tájékoztatása szerint semmilyen visszaélésre utaló jel nincs, az ügyféladatokkal kapcsolatosan nem történt visszaélés, adatok nem kerültek veszélybe. Az Apple fogadja a kapcsolódó ügyfélmegkereséseket.

Visszajelzésük szerint a technikai probléma miatt tévesen terhelésre került összegek visszatérítése az Apple által folyamatban van.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.