BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borúsan látják a jövőt a magyarországi cégvezetők

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) Negyedéves Konjunktúramutatója utoljára 2022 őszén, az energiaválság árnyékában festett ilyen pesszimista jövőképet. Főként az exportorientált, külföldi tulajdonú, ipari nagyvállalatok látják sötéten a helyzetet.

Jelentős mértékben, +20-ról +9-re csökkent a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) Negyedéves Konjunktúramutató értéke a 2024. júliusi adatfelvétel szerint a 2024. áprilisi eredményekhez képest – derül ki a GVI keddi közleményéből.

Female,Engineer,And,Male,Director,Talking,In,Modern,Industrial,Factory, vállalkozások
Fotó: Shutterstock

A 350, legalább 20 főt foglalkoztató cég vezetőjének megkérdezésével készült felmérés szerint a mutató jelenlegi értéke egy ponttal még a 2022. októberi, az energiaválságot tükröző visszaesést jelző 10 pontos értéktől is elmarad. Korábban az index a koronavírus-járvány második hullámának időszakában, 2020 októberében (+10 pont) vett fel hasonló értéket.

A vállalkozások számára a bizonytalanság is nagy gondot jelent

A cégvezetők aktuális, rövid távú üzleti várakozásait tükröző, több tényezőt is vizsgáló mutató szerint a hazai vállalkozások helyzetértékelése növekvő mértékben bizonytalan, széttartó. 

A Bizonytalansági Mutató 42 pontos értéke leginkább a 2023. júliusi, a 2022. októberi, valamint a koronavírus-járvány (2020. július–2021. január) időszakában tapasztalt értékekhez hasonlítható.

A felmérésből az is kiderül, hogy ágazati szinten a konjunktúramutató a szolgáltató vállalkozások körében a legmagasabb, 27 pontos, amit a kereskedelmi cégek 12, az építőipari vállalatok 6 pontos értéke követ, míg a legalacsonyabb értéket az ipari cégek produkálták, ahol –1 ponton áll az index.

A külföldi tulajdonú, exportorientált cégek körében romlott nagyot a hangulat

A kutatás a cégeket aszerint is felosztotta, hogy azok hazai, vagy legalább részben külföldi tulajdonban vannak-e, ez alapján pedig miután a külföldi tulajdonosi hátterű cégek esetében 21 pontos csökkenés után 5 ponton áll a mutató, a hazai tulajdonú cégek 10 pontos értéke optimistább várakozásokat jelez.

Ettől talán nem függetlenül az is kiderül a felmérésből, hogy a nem exportáló vállalkozások (24 pont) pozitívabban látják a jövőt, mint a részben exportáló vállalkozások (7 pont) vagy a döntően exportáló cégek (–2 pont). 

Ez az index 14 éves története során kivételes helyzetnek számít, hiszen általában a helyzet fordított.

A vállalkozások létszámát tekintve továbbra is a legalább 250 főt foglalkoztató nagyvállalatok bizonyultak a leginkább optimistának (12 pont), noha a mutató értéke náluk csökkent a legnagyobbat az elmúlt negyedévben. Az 50-99 fős cégek körében a mutató érték 4 pont, amitől a 20-49 fős és 100-249 fős cégek körében feljegyzett 3 pontos érték alig marad el.

A mutató minden részindexe romlott

A GVI konjunktúramutatója tíz összetevőből áll, melyek kitérnek a jelenlegi és várható üzleti helyzetre és jövedelmezőségre, a beruházások várható alakulására, a fennálló rendelésállományra, az elmúlt féléves és várható termelési szintre, a létszám várható alakulására és a várható kapacitáskihasználásra is.

Rossz hír, hogy a vállalkozások az összes vizsgált szempontból pesszimistábbak lettek áprilishoz képest. 

Leginkább a beruházási aktivitás terén romlottak a várakozások, ahol 28 pontos visszaesés volt tapasztalható, de a várható és elmúlt féléves termelés szint és a várható kapacitáskihasználtság értéke is jelentősen csökkent. Ezen mutatók 19, 13 és 12 ponttal estek vissza.

Ráadásul a hangulat az egy évvel korábbihoz képest is romlást mutat, nem csupán az előző negyedévihez képest. Éves szinten leginkább az elmúlt féléves termelési szint (18 ponttal), a jelenlegi rendelésállomány (17 ponttal) és a várható beruházási aktivitás (15 ponttal) értékelése lett pesszimistább, de a többi mutató is gyengébb értéket mutat a tavalyinál.

A jelenlegi és várható üzleti helyzetet is borúsabban látják a cégvezetők

A jelenlegi üzleti helyzet egyenlegmutatója 2024 áprilisához képest +38-ról +31 pontra, a várható üzleti helyzet megítélése pedig +39-ről +29 pontra csökkent, azaz bár a vállalkozások helyzetértékelése és várakozásai összességében továbbra is pozitívak, 2024 áprilisához képest jelentősen romlottak. A cégek jelenlegi helyzetértékelése emellett elmarad (8 ponttal) a 2024 áprilisában megfogalmazott várakozásoktól.

A 2024. júliusi adatok alapján a nagyvállalatok az elmúlt féléves termelési szint kivételével optimistábban ítélik meg helyzetüket a kis- és középvállalkozásokhoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.