BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordot dönthet a hazai használtautó-piac

Az adásvételek száma jelentősen megugrott tavalyhoz képest. A magyar használtautó-piac szinte biztosan felülmúlja a 2022-es korábbi csúcsévet.

Minden korábbinál magasabban alakult a magyarországi használtautó-adásvételek száma, a hazai piacon az elmúlt hónapban mintegy 79 500 személygépkocsi cserélt gazdát – derült ki a DataHouse hétfői közleményéből. Ez az érték 11,6 százalékkal haladja meg a tavaly szeptemberi értéket. A JóAutók.hu várakozása szerint éves szinten immár bizonyosan megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-ben beállított 825 ezres csúcsa.

geszetyi-autokereskedes-02-aj
használt autó
használtautó
használt-autó
Egyre kelendőbbek itthon a használt autók / Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország

„Az előzetes számok minden eddiginél magasabb havi használtautó-piaci forgalmat mutatnak, az idei trend alapján pedig már csak az a kérdés, hogy az éves forgalom mennyivel múlja felül a két évvel ezelőtti rekordértéket” – ismertette Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. Hozzátette, hogy becsléseik szerint ez az szám akár a 880 ezres szint fölé is kerülhet, mivel a lakosság egyre nagyobb része pótolja a korábbi években elmaradt autóbeszerzéseit, amint jövedelmi helyzetének stabilizálódását tapasztalja. Emellett a látványos kamatesések is felpörgették a hitelezett eladásokat.

A soha nem látott piaci aktivitást az év további részében erősítheti az euróárfolyam is, amely immár hetek óta jobbára a 400 forint feletti sávban tartózkodik. Emiatt a korábban a használtautó-importban gondolkodó vásárlók egy részének érdeklődése is inkább a belföldi piac felé fordul.

A magyarországi használtautó-piacon leginkább alsó középkategóriás személyautók, valamint a kisautók cserélnek gazdát, az előbbieknek 29 százalék, az utóbbiaknak 21 százalék volt az aránya az év első kilenc hónapjában.

Az alsó középkategória legnépszerűbb modelljei

  • az Opel Astra,
  • a Ford Focus,
  • a Volkswagen Golf
  • és a Skoda Octavia.

A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa, a Volkswagen Polo és a Skoda Fabia követnek. A leggyakoribb tíz modell között a felső középkategória a Volkswagen Passattal, a BMW 3-as szériával képviselteti magát, az Audi A4 a harmadik negyedévre már csak 11. helyet tudta elérni.

Miközben a használtautó-piacon 2024 első három negyedévében gazdát cserélő 686 600 személyautó mennyisége 11,6 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakában regisztrált 615 300-as értéknél, az importált használt autók száma ebben az időszakban 82 100 darab volt, ami mindössze 2,6 százalékkal múlja felül az egy évvel korábban mért 80 ezres értéket.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.