BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Nem lesz hulladék, újranyomható a papírtáska

A debreceni Sz. Variáns megtalálta gazdságos és a piac által is igényelt módját annak, hogy ne menjenek veszendőbe a nyomtatott papírtáskák. Azokat ugyanis újranyomja, a zöldtáska gazdaságosan és környezetkímélő módon állítható elő.

A Debrecenből indult, Budapesten is működő Sz. Variáns családi vállalkozás olyan digitális gépet helyezett üzembe - közlése szerint Magyarországon elsőként - amellyel utólag felülnyomható a papírtáska, zöldtáska lesz belőle.

zöldtáska
A portfólió része lett a zöldtáska/Fotó: zoldtaska.com

Kisebb a zöldtáska karbonlábnyoma

Az új technológia igénybevételével a vállalatok kis példányszámban is rendelhetnek műanyagmentes, környezetkímélő és egyedi papírtáskát, miközben a vállalkozásnál jelentősen csökken a gyártási költség és az átfutási idő. A közlemény felhívja az innováció környezeti előnyére is: a vízbázisú festékek és az FSC tanúsítvánnyal rendelkező, fenntartható forrásból származó papírok használatával a termékek előállítása akár 30 százalékkal kisebb széndioxid-kibocsátással is történhet. Az Sz.Variáns az ESG stratégiája részeként, a 100 százalékban lebomló zöldtáska termékvonallal egészíti ki kínálatát.

Rugalmasan gyártható a felülnyomott papírtáska

Az említett digitális berendezés hollandiai fejlesztésű, és kifejezetten papírtáskák felülnyomására optimalizálták. Amellett, hogy vízbázisú festékkel működik, számos előnyt kínál.

  • Már az első darabtól beállítási költségek nélkül nyomtatásra kész terméket biztosít,
  • így elkerülhető a selejt,
  • és az első nyomás is végleges minőséget jelent.

A digitális technológia felgyorsítja a gyártást a hagyományos flexo technológiához képest. Míg a flexo eljárással körülbelül 10 ezer darabot lehet előállítani hosszú előkészítési idővel és jelentős, több százezer forintos költséggel, addig a digitális technológiával mindez néhány nap alatt, kevesebb példányszámban is megvalósítható” – idézi a közlemény Szakál Jánost, a cég ügyvezető igazgatóját. Ez a technológia különösen előnyös a karácsonyi szezonban, amikor borászatok, üzletek és kisvállalkozások kevés példányszámú, személyre szabott papírtáskákat rendelnek. A zöldtáska termékvonal bevezetését a piaci viszonyok átalakulása tette indokolttá. 

Míg a 90-es évek elején a zsinórfüles táskák jelentették az uralkodó trendet, napjainkban a „vedd és vidd” típusú, könnyedén kezelhető és fenntartható megoldások.

Desszertdobozok tömegén köszön vissza a cég munkája

Az Sz. Variáns Kft. 1994 óta nyomdai termékek és papíralapú csomagolóanyagok, prémium dobozok, papírtáskák gyártásával foglalkozik. Élen jár a 3D lakkozás technológiájának alkalmazásában, így magazincímlapokat és egyéb kiadványokat is készít. E cég honosította meg Magyarországon a mikrobordázott natúr és színes hullámpapírból készült csomagolást.  

A 75 fős vállalkozás az elmúlt 10 évben megtöbbszörözte forgalmát, eredményességét pedig több mint 60 százalékkal növelte. (Nyilvános adatok szerint 2023-at döntően belföldi érétkesítésből származó, közel 1,5 milliárd forintos árbevétellel és 43 milliós adozott eredménnyel zárta.) Fő szolgáltatásai közé tartozik a formatervezés, a grafikai előkészítés, a nyomtatás, a felületnemesítés és a konfekcionálás. Első szakmai díját 1997-ben nyerte el, amikor az Europapier által kiírt Kreatívek pályázaton első helyen végzett a „mézgyertya” család csomagolással. 

Négy évvel a megalakulása után az IKEA 54 áruházának beszállítójaként már évi egymillió mikrobordázott ovális dobozt gyártott és szállított a svéd bútor-óriásnak.

 2022-ben - egy európai forrásból történt beruházással 3D-s UV-lakkozó, felületnemesítő eszközzel bővült gépparkja. Még abban az évben a St. Andrea Szőlőbirtoknak készített díszdobozzal elnyerte a nemzetközi WordStar Packaging Awards díjat. Referenciái között szerepel a Herendi porcelán, a Gerbeaud, a Stühmer Édesség, a Tokaj Kereskedőház, a Zsindelyes Pálinkafőzde, és a Richter Gedeon Zrt.  

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.