BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korán eltűnt az idén a kukorica a piacról

Időarányosan csökkent az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege az idei első negyedévben, miközben az export és az import értéke emelkedett. A szakértő szerint a következő negyedév statisztikája rosszabb képet mutat majd.

Mezőgazdasági és élelmi­szeripari termékeket 2591 millió euró értékben exportált és 1783 millió euróért importált Magyarország 2020 első negyedévében – írja jelentésében a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet.

Az agrár-külkereskedelem aktívuma így 808,5 millió euró lett, 69,1 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az export értéke 6,1, az importé pedig 13,9 százalékkal emelkedett 2020 első három hónapjában, az egyenleg 7,9 százalékkal romlott. A külpiacon értékesített agrár- és élelmiszeripari termékek ára jóval kisebb mértékben emelkedett, mint a behozottaké: az exportárindex 0,4, az importárindex pedig 7,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Fotó: Shutterstock

Az idei év rendkívülisége az első három hónap mezőgazdasági és élelmiszeripari külkereskedelmi adataiban még nem köszön vissza

– mondta a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető elemzője. Az első negyedév összesített adataiban ugyanis alig van változás az előző év hasonló időszakához képest. Az egyenleg ugyan értékben csökkent, de mögötte mind az export, mind az import emelkedett. Fórián Zoltán arra számít, hogy a „feketeleves” csak ezután jön, a következő statisztikákban már markánsabban megjelenik.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.