BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Támogatási előleget kapnak a környezetkímélő gazdálkodásban részt vevő agrártermelők

Összesen közel másfél millió hektárra nyújtottak be fizetési kérelmet az idei agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodási támogatásokra, amelyek előlegfizetése elindult – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A közös agrárpolitikában bekövetkezett átmeneti időszak áthidalása érdekében még 2021-ben hirdette meg a tárca a 2022-től kezdődő, hároméves kötelezettségvállalási időszakot átölelő új agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és ökológiai gazdálkodási (ÖKO) pályázati felhívásokat – mondta Nagy István. Mindeközben a 2018-ban meghirdetett ÖKO-intézkedést is meghosszabbították – tette hozzá. Az agrárminiszter szerint az AKG-felhívással kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy csaknem 17 ezer gazdálkodó kapott támogatói okiratot, és az intézkedésbe vont területek nagysága meghaladja az 1,2 millió hektárt. Az ökológiai gazdálkodást támogató kiírásokról pedig elmondható, hogy több mint 5500 gazdálkodó nyújthatott be kifizetési kérelmet, és csaknem 275 ezer hektár után igényelhetnek ilyen támogatást a kedvezményezettek.

legelő, legelésző tehenek, szarvasmarha tenyészet, tenyésztés, tenyészállat haszonállat légi fotó légifelvétel légifotó, légifelvétel
A hazai termőterület tetemes hányada érintett az AGG- és az ÖKO-programokban.
Fotó: AFP / Mediaworks

Az idei évre szólóan már sor került az előlegfizetés első szakaszára.

Az agrár-környezetgazdálkodási támogatás keretében mintegy 26 milliárd, míg az ökológiai gazdálkodási támogatások címén több mint nyolcmilliárd forinthoz jutottak hozzá a gazdálkodók. 

Az előlegfizetések még folytatódnak, az érintettek folyamatosan számíthatnak a támogatásokra.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a jelenlegi, kihívásokkal teli időszakban minden pénzügyi segítség felértékelődik a magyar agráriumban dolgozók számára. Kiemelte ezek közül az új kamattámogatott forgóeszköz-finaszírozási lehetőségeket, az Agrár Széchenyi-kártya Max Plusz kamattámogatott hiteleit és a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes kamatozású hitelprogramjait.

Agrártámogatások: idén nagy kifizetési dömping lesz

Közelíti az 1400 milliárdot az idén támogatásként a jogosultak számláira érkező összeg.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.