Tízéves összevetésben jó közepes évet zárnak idén az édesvízi halgazdálkodók, ami nagyon ráfért az ágazatra, mert a tavalyi év volt a halászat Mohácsa – mondta a Világgazdaságnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) szóvivője, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója. Az előző évben az ország mintegy 30 százalékán ellehetetlenült a haltermelés, mert vagy nem volt víz, vagy ha volt is, annyira kevés, ami nem jelentett megfelelő életteret a megmaradt halaknak. Szerencsére, még ha mély volt is, átmenetinek bizonyult ez a szakadék, idén már a kora tavaszi csendes esők feltöltötték az altalajt, és azok a kis dunántúli völgyzáró gátas tavak is folyamatosan kaptak vizet, amelyek tavaly és tavalyelőtt az aszály miatt kiestek a termelésből.
Az aszály megszűnése mellett pozitívum volt az is, hogy a takarmányárak megfeleződtek. Ezt azonban azok a termelők nem tudták kihasználni, akik tavaly jobban álltak anyagilag, és az akkori nagyon magas áron megvették a következő évi takarmányszükségletüket is.
A bőséges, jó minőségű vízben a halak is dinamikusabban fejlődtek, a meleg is csak részlegesen ártott a halastavaknak, így a tavalyihoz képest mintegy 15-20 százalékkal nőtt a haltermés.
Ez tízéves összevetésben jó közepes évnek számít. A mintegy 15 ezer tonnányi piaci méretű édesvízi tógazdasági haltermelés legnagyobb része ponty. A lehalászott halak körülbelül egyharmada megy a horgászvizek népesítésére, mintegy ötezer tonna az export – aminek a fő piacai Románia és Németország – a maradék ötezer tonna pedig a hazai fogyasztók asztalára kerül. Persze ha a horgászoknak juttatott mennyiséget nézzük, abból a fogások révén mintegy 3-4 ezer tonna szintén a belföldi fogyasztást gyarapítja.
Az idei karácsonyi halkínálat teljes, a megrendelők mindent frissen kaphatnak meg, azonnali szállítással. A pontyok idén a jó körülmények miatt nagyobbak, két kiló körüli példányok a jellemzők, de a tógazdaságokan busa, amur, kárász és szürke harcsa is bőven rendelkezésre áll. Lévai szerint
a korábbi évekhez képest az is fejlődés, hogy az egyébként a karácsonyi forgalomban a tógazdaságoktól érkező halak 70-75 százaléka feldolgozott formában kerül a vevőkhöz. Ma már inkább csak vidéken vállalják be, hogy élő halat vesznek, és megpucolják
– mutatott rá ennek az okára. Emellett az intenzív akvakultúra-telepekről is feldolgozott formában kerül a piacra a hal, innen zömében az afrikai harcsa, amelyben Magyarország az EU-ban piacvezető. Az intenzív akvakultúra ágazat magyarországi fejlődésének jót tesz, hogy a hazai termálvizek lehetővé teszik az egész éves termelést, míg például Hollandiában és Németországban a magas energiaárak miatt sok telepet be kellett zárni.
A Ma-Hal tavaly azt kérte tagjaitól, hogy addig ne exportáljanak, amíg a magyar belső piacot el nem látják, amit a haltermelők be is tartották. Idén viszont már nemcsak elérték a teljes önellátottságot, hanem exportra is jutott a haltermésből.
Júliustól a tógazdaságok kilónként mintegy 300-400 forinttal mérsékelték a tóparti árakat, és az azelőtti 1700 forintos árak 1300-1400 forintra mérséklődtek. Ez az árcsökkenés azonban sajnos nem jön át a kereskedelmen, a boltokban nem érzékelhető az az árcsökkenés, mint a halászok tóparti átadási áraiban
– mondta Lévai Ferenc. A nagy láncokra ugyanakkor szükség van, egy halbolt ugyanis már egy közepes városban sem tartja el magát – tette hozzá. A vásárlók az Aranypontynál egyébként a tavalyi árnál 100 forinttal olcsóbban, 2100 forintért szerezhetik be az élő pontyot, míg a pontyszeletet – amelynek a KSH szerint a novemberi átlagára 4230 forint volt – 4050 forintért. Az élő szürke harcsa kilója 4400, a fagyasztott tisztított pisztrángé pedig 3900 forint.
A karácsonyi szezon azért is fontos, mert egyes becslések szerint ekkor kerül a vásárlókhoz a teljes hazai fogyasztás 30-40 százaléka.
A magyarországi fogyasztás egyébként lassan növekszik, jelenleg fejenként évente 6,5 kilónál jár, ami azért jelentősen elmarad a 20-22 kilós európai átlagtól.
Nem is beszélve a francia, spanyol és portugál 40 kilogramm körüli értéktől vagy a japánok 80 kilójától. A hal egészségre gyakorolt hatását pedig jelzi, hogy ezek az országok a várható élettartamban is élen járnak.
A halászok állítják: a karácsonyi halnál megállították az inflációtBár 2013 óta 20 százalékkal nőtt a halfogyasztás, továbbra is cél ennek emelése, amihez a magyar akvakultúra-ágazat marketing- és fejlesztési támogatást is kap a következő években. |
Az idei jó évben is árnyalja a képet, hogy a halászok – ellentétben a mezőgazdaság más ágazataiban dolgozókkal – az elszenvedett természeti csapásokra nem igényelhetnek kárenyhítést, és biztosítási konstrukció sem létezik számukra. Pedig az aszály az elmúlt két évben nagy károkat okozott, mint ahogyan az árvizek vagy a gátszakadások okozta károk sem ritkák. Az EU halászati ágazata azonban nem ismeri a kárenyhítés fogalmát, mivel 99 százalékban tengeri halászat fedi le a szektort. Egész Európában összesen 250 ezer hektár édesvízi haltermelésre alkalmas vízfelület, amiből Magyarországon van 26 ezer hektár.
Miután a halászati ágazathoz tartoznak, nem is részesültek a vidékfejlesztési programok támogatásaiból, illetve területalapú pénzekből, számukra a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program jelentett pályázati lehetőségeket, de – ahogyan a Ma-Hal szóvivője fogalmazott – „ha megkapták volna a területalapú támogatást, most minden halász sokkal nyugodtabb lenne”. Szerinte ugyanakkor az új közös agrárpolitika keretei között van esély arra, hogy nekik is jusson területalapú forrás – körülbelül a korábbi ciklusban remélt hektáronkénti 60-65 ezer forint harmada. A támogatás szerinte egyébként azért is jó helyen lenne a halászoknál, mert „a halastavak magát az életet jelentik, nem úgy, mint a kizsigerelt szántók. A halastavakban a gazdálkodás nem intenzifikálódott oly módon, mint a mezőgazdaság, itt nem használnak vegyszereket, hormonokat, a termelés ötszáz éve szinte változatlan, annyi különbséggel, hogy motor hajtja a csónakot, és már etetnek is a halászok” – érzékeltette a halászat környezeti jelentőségét Lévai Ferenc.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.