BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kuriózumok készülnek a Pannonhalmi Pálinkáriumban

Tavaly őszszel indította el az új tulajdonos Győri Likőrgyár Zrt. a pálinkafőzést a pannonhalmi főzdében, amelyet Pannonhalmi Pálinkárium névre keresztelt – mondta Barabás Attila, a társaság vezérigazgatója. Az idén tavasszal pedig már a boltok polcain is megjelentek az üzem top prémium kategóriájú hagyományos és ágyas pálinkái.

Bár a termékcsalád új, Pannonhalma környékén a pálinkafőzés hagyománya már csaknem két évszázados múltra tekint vissza. Az 1800-as évek elején Szent Mihály napjától pünkösdig engedélyezte a helyi földesúr a pálinka égetését jobbágyainak. A kereskedelmi főzést egy tényői vendégfogadó kezdte meg 1838-ban, míg az iparszerű pálinkatermelés beindulása nem sokkal későbbre, 1845-re tehető. A Pannonhalmi Pálinkárium legkorábbi elődjének tekinthető szövetkezetet 1917-ben alapították, de azt 1948-ban felszámolták, és a főzdét államosították. Az 1991-ben végrehajtott privatizáció után az elmúlt évig lakossági bérfőzdeként funkcionált az üzem.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a főzdében jelenleg számos különlegesség készül. A Göcseji Bucskás Körtepálinka magyarország hetedik eredetvédett pálinkaterméke, míg az úgynevezett pálinkaparfümök a feltálalt ételekre permetezve a kulináris élvezetek fokozására alkalmasak. A Patika Pálinka – másik kuriózumként – étvágyfokozó és emésztést segítő hatása miatt érdemel említést. A pannonhalmi főzdében hagyományos magyar technológiával – üstös rendszerű, szakaszos technikával – készítik az italokat. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.