BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megint melamin - Megállítja a határon a kínai élelmiszereket az FDA

Az amerikai élelmiszer– és gyógyszer engedélyezési hatóság több tucat kínai élelmiszert állít meg a határon, így védekezve a tejtermékekben található melaminnal szemben.

Szokatlan, hogy az FDA ilyen széleskörű tiltást rendeljen el; a hatóság jellemzően néhány kifogásolható kereskedő termékeit teszi tiltólistára. A csütörtökön meghozott döntés értelmében elsősorban nemzeti termékeket állítanak meg a határon, ezeket a kekszeket, italokat és csokoládékat elsősorban a kisebbségi csoportok vásárolják – írja az AP.

A direktíva alapján a Kínából érkező, tejet vagy tejport tartalmazó termékeket megállítják a határon, az importőröknek pedig ki kell fizetniük az egészségügyi ellenőrzés költségét. Csak a garantáltan melamin mentes áruk szállíthatóak be az Egyesült Államokba. Ezzel a bizonyítás terhét a kínai vállalatokra hárította az FDA.

A hatóság szerint a szigorítás oka, hogy ismereteik szerint nem csak a tejtermékek érintettek a szennyezésben, hanem a teljes élelmiszerkínálat, mivel számtalan késztermékhez használnak tejport. A melamin botrány több hete kezdődött, az FDA tájékoztatása szerint a mostani lépést indokolja, hogy eddig tartott, a termékek feltartóztatásához szükséges jogi procedúrák végrehajtásra.

Egy a Consumers Union által végzett felmérés szerint az amerikai többsége azt szeretné, ha a külföldi termékeket is az amerikaiakhoz hasonló rendszerességgel, vagyis havonta ellenőriznék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.