BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína részesedést szerez a Rio Tinto bányavállalatban

Az állami tulajdonú Chinalco alumíniumipari vállalat megállapodott az – „angol-ausztrál” cégként nyilvántartott – Rio Tinto bányaipari vállalattal, hogy kisebbségi tulajdoni részesedést szerez, egy 19,5 milliárd USA dollár összegű befektetés ellenében.

A kínai fémipai konglomerátum emellett vállalta, hogy további 7,2 milliárd dollár értékben átvesz kötvényeket, amelyeket később részvényekre lehet konvertálni. A folyamat eredményeként – ha sikerül véghezvinni – a Chinalco 18 százalékos részesedést mondhat magáénak. A kínai vállalat eddig a Rio Tinto legnagyobb vevőjének számított. A megállapodást az eddigi tulajdonosok egy része éles bírálattal illette, és kilátásba helyezte, hogy ellene fog szavazni.

A kritikák szerint a kínaiak egy kisebbségi hányad révén is hozzájuthatnak a Rio Tinto legértékesebb vagyoni elemeihez – bauxit, réz- és vasérc és erőművi-szén lelőhelyekhez és bányákhoz világszerte – miközben a cég pénzügyi pozíciói a befizetés révén alig javulnak. A bányavállalat ugyanis egy 38 milliárd dolláros adósságterhet görget maga előtt, aminek csökkentésére a tavaly nyár óta eső, és jelenleg sokéves mélyponton lévő nyersanyagárak aligha kínálnak lehetőséget.

Az ellenvetések szerint az adott mérlegpozíciókon a kínaiak befizetése sem változtat lényegesen. Ilyen körülmények között befektetők egyáltalán nem tartják meglepőnek, hogy a hír hallatára a Rio Tinto papírjainak jegyzése esni kezdett. Mint jelentések emlékeztetnek, a nagy rivális, a BHP a tavalyi, 68 milliárd dolláros ajánlatával teljes ellenőrzést kívánt szerezni a Rio Tinto felett, ezt azonban novemberben visszavonta, a lépést az átvenni kívánt cég óriási adósságaival indokolta.

A döntésben nyilván szerepet játszott, hogy arra az időpontra –a termelés globális léptékben terjedő visszaesése miatt – zuhanásszerű esésbe mentek át a nyersanyagpiaci árak, amelyek korábban megállíthatatlannak látszó ütemben emelkedtek. Az ügyletet kommentálva a Financai Times Deutschland rámutatott, hogy többségi részesedés vagy teljes körű kínai ellenőrzés megszerzését az ausztrál kormány nyilván megvétózta volna. Az ügylet az adott érték-paraméterek mellett is okozott fejfájást Canberra számára, mert a befektetés révén az – állami kézben lévő – Chinalco, tágabb értelemben vett otthoni érdekek szolgálatára szegődhet, ami például a nyersanyagok árának leszorításában nyilvánul meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.