Cégvilág

Mélyülő versenyhátrányban a vasút

Elvi támogatás helyett valódi intézkedéseket vár a hazai vasút az ország vezetésétől.

Az Országgyűlés segítségét kéri a Magyar Vasúti Egyesülés (MVE) a hazai vasút versenyképességének javítása érdekében, ezért a napokban minden parlamenti képviselőnek elküldte azt a levelet, amelyben rámutat a vasúti anomáliákra és javaslatot is tesz azok részleges felszámolására, ismertette újságírók előtt Berényi János, az egyesülés elnök-vezérigazgatója.

Célszerű lenne például a kombinált vasúti áruszállítás számára 20 százalékos kedvezményt adni az európai összehasonlításban is magas pályahasználati díjból. Összehasonlíthatóvá kellene tenni a közúti és vasúti útdíjakat, ehhez pedig be kellene vezetni a használatarányos útdíjat, amelynek ez év derekára tervezett, s már ezzel is későbbre halasztott bevezetését ismét későbbre tolták. Biztosítani kell továbbá, hogy a MÁV-nak legyen megfelelő mennyiségű pénze pályakarbantartásra és felújításra, amihez mindenekelőtt a NIF-nek kellene forrásokat találnia.

Az állami támogatással a külföldi, idetelepülő cégek számára létesülő logisztikai központok megközelíthetőségénél a közút mellett a vasútra is hangsúlyt kell helyezni.

Részletek a holnapi Világgazdaságban

NIF Berényi János Magyar Vasúti Egyesülés
Kapcsolódó cikkek