BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már Paks bővítésén dolgoznak, indulás leghamarabb 2020-ban

„Holnaptól már a paksi atomerőmű-bővítés előkészítésén dolgozunk” – jelentette ki a társaság vezérigazgatója, Süli János a tegnapi Energiainfó sajtóklubon.

A leghamarabb 2020-ban üzembe állítandó két, ezer megawattos blokk tényleges építése 2014-2015-ben indul, az azt megelőző időszak a tervezésé, az engedélyeztetésé. Mindezek megkezdésére az Országgyűlés hétfői, 95 százalékos támogatással megadott elvi hozzájárulása teremtette meg a lehetőséget, de fontos hangsúlyozni, beruházási döntés továbbra sincs.

Arról csak a tervek és az engedélyek fényében lehet majd határozni.
Ismert, hogy az új blokkal vagy blokkokkal az ország elöregedő, idővel leállítandó villamosenergia-termelő egységei pótlásában kíván részt venni a Paksi Atomerőmű Zrt. A mellettük szóló fő érvek: az atomerőmű környezetkímélő technológiája, fajlagosan alacsony költségű üzemeltetése, stabil tüzelőanyag-ellátása.

Vonzerőt jelenthet az is, hogy ma a meglévő paksi blokkok adják az országban a legolcsóbb villamos energiát. Ám egy hosszú távú üzleti modellen alapuló elemzés szerint ez utóbbi előnyt hiba lenne biztosra vennünk.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.