BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogyan válasszunk biztonságos jelszót?

Ismét mindennaposak a Facebookos támadások. A kiberbűnözők a Facebook hiszékeny használóit adathalász e-mailekkel csalogatják hamis webhelyekre, megszerzik személyes adataikat, és ebből tőkét próbálank kovácsolni.

A Symantec a Facebook-felhasználók elleni támadások új hullámát észlelte. Az adathalászok az áldozat Facebook postafiókjába küldenek egy üzenetet, és emellett e-mailben egy értesítőt is küldenek, aminek a témája „Hello” vagy „Hi”. Az e-mail látszólag az áldozat barátjától ered, és arra kéri a felhasználót, hogy egy kártékony és hamis Facebook bejelentkező oldalon keresztül lépjen be. Ha ezt megteszi, a támadó ellopja a bejelentkezési adatokat, és jogtalanul felhasználja azokat.

Annak érdekében, hogy senki ne küldjön a Facebook baráti körének akaratlanul kártékony üzenetet, a Symantec a következőket tanácsolja:

Kezelje mindig fenntartással a webhelyről érkező üzeneteket, vagy azokat, amelyek olyannak tűnnek, hogy egy webhelyről érkeztek! Ha rákattint egy hivatkozásra, ellenőrizze a lap tetején megjelenő tényleges tartományt! A legjobb, ha ahelyett, hogy az üzenetben levő hivatkozásra bízná magát, a közvetlen webcímet kézzel írja be a címsorba.

Használjon bonyolult jelszavakat, és ez minden webhelyen legyen más. Néhány ötlet: Célszerű a nagy- és kisbetűket, írásjelek és számok vegyes használata. A jelszavak biztonságosabbak, ha legalább nyolc karakterből állnak. Minél hosszabb egy jelszó, annál nehezebb kitalálni.

A jelszavak a lehető legértelmetlenebbek és legvéletlenszerűbbek legyenek. Minden fióknak érdemes más jelszót adni és azokat rendszeresen, például kéthetente változatni. A kiválasztáskor jobb elkerüli a saját személyre, családtagra utaló neveket, sőt, általában az értelmes kifejezéseket is. A Symantec nem javasolja a jelszó számítógépen történő elmentésének lehetőségét. Ehelyett a cég szerint érdemes egy erős jelszót választani, és azt megjegyezni.

Mindig fontos alaposan ellenőrizni, hogy valóban a rendeltetési helyére visz-e egy-egy hivatkozás. Ha átkattintással lépünk be a Facebookra (vagy bármely helyre), meg kell nézni, mi jelenik meg a címsorban. Bár nem szűrhető ki minden szélhámosság, sok ilyen a www.facebook.com helyett más webcím látszik majd a böngésző címsorában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.