BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tehénfelvonultatás és tojásdobálás - Galéria

Több ezer uniós tejtermelő több száz traktorral tiltakozott tegnap Luxemburgban amiatt, hogy az Európai Bizottság (EB) az elmúlt hónapokban nem hozott megfelelő intézkedéseket a tejfelvásárlási árak növelése érdekében.

A demonstráción számos EU-tagállam termelői képviseltették magukat – mondta lapunknak Oláh Endre, aki a magyar gazdálkodói delegáció tagjaként részt vett a megmozduláson. A tiltakozók a demonstráció alatt tárgyalni szerettek volna Mariann Fischer Boel uniós agrárbiztossal, aki azonban nem jelent meg a rendezvényen.

Emiatt néhány gazdálkodó megpróbált bejutni az EU-s agrárminiszterek tanácsülésének otthont adó épületbe, majd flakonokkal, tojással és botokkal dobálta meg a kivezényelt rohamrendőröket. A luxemburgi tüntetéssel párhuzamosan a hazai tejtermelők „tejosztással és tehénfelvonultatással egybekötött” demonstrációt tartottak az Európai Bizottság budapesti képviselete előtt. Az eseményen négyszáz-ötszáz gazdálkodó vett részt.

A megmozdulást szervező érdekképviseletek – a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, valamint a Tej Terméktanács – petíciót adtak át a képviseletnek és az FVM-nek is.

Az agrártárca támogatja a gazdálkodói követeléseket – jelentette ki Dékány András szóvivő. Hozzátette: a minisztérium egyetért azzal, hogy a termelők legalább az önköltségnek megfelelő bevételhez jussanak. A mostani válság a hazai tejszektorban tízezer munkahelyet veszélyeztet, ezért Bajnai Gordon miniszterelnök is sürgős intézkedéseket kért az Európai Bizottságtól. Az FVM január óta 2,5 milliárd forintos támogatási csomagot léptetett életbe az ágazat stabilizálására – közölte a szóvivő.

A tüntető tejtermelők sikerként könyvelik el, hogy az EB képviselői már a hét végén bejelentették: a bizottság mégis hajlandó felülvizsgálni a tejpiaci helyzetet. A magyar gazdálkodók egyértelműen az EB-t hibáztatják a feszültségekért, mert szerintük 2007 óta rossz ágazati prognózisokat állított fel.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.